ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Τι έχει αλλάξει στο sex τα τελευταία 20 χρόνια.



Μεγάλες διαφοροποιήσεις στις σεξουαλικές συμπεριφορές και πρακτικές καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σεξουαλικών συμπεριφορών, που εστιάζει στην 
τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Lancet».


Στη μελέτη («Lancet» 2013-14 - NATSAL study) που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία την περίοδο 2010-2012, συμμετείχαν 15.000 ενήλικοι, ηλικίας 17-74 ετών, ενώ τα ευρήματά της συγκρίθηκαν με αντίστοιχα προηγούμενα δεδομένα που είχαν συλλεγεί το 1990 και το 2000.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι περισσότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις σεξουαλικές συμπεριφορές και αντιλήψεις των γυναικών, παρά των ανδρών, καθώς σε σχέση με τα προηγούμενα 20 χρόνια ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό αρρένων σεξουαλικών συντρόφων.

Παράλληλα, φαίνεται να διευρύνθηκε κ το εύρος των σεξουαλικών πρακτικών, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά των ανδρών κ των γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών φαίνεται να είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, και στα δύο φύλα, παρατηρήθηκε σημαντικά λιγότερη ανοχή για τις εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές.

Αναφορικά με τα σεξουαλικά προβλήματα, το 15% των ανδρών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες.

Επί συνόλου, 4 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ 1 στους 6 θεωρεί πως η κατάσταση της υγείας του επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή.

Τέλος, προβληματισμό προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι μόνο το 24% των ανδρών και το 18% των γυναικών συμβουλεύτηκαν κάποιον ειδικό για το πρόβλημά τους.