ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

«Τελειώνουν» την Παναρίτη για να σβήσουν τη φωτιά που καίει ακόμη


«Τελειώνουν» την Παναρίτη για να σβήσουν τη φωτιά που καίει ακόμη

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ανακοίνωση της ακύρωσης του διορισμού στο ΔΝΤ της Ελενας Παναρίτη, μετά το σάλο που προκλήθηκε. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμη στα… κάγκελα για την «μονομερή», όπως τη χαρακτηρίζουν, ενέργεια του υπουργού Οικονομικών, και πολλοί πλέον βουλευτές τονίζουν ότι για να σβήσει η φωτιά που άναψε θα πρέπει να απομακρυνθεί η κ. Παναρίτη.
Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίζονται, έπειτα και από το κείμενο διαμαρτυρίας τουλάχιστον 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη που κράτησε δύο ώρες είχε ως στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να μην «τσαλακωθεί» ο υπουργός, αλλά και να κατασιγάσουν οι αντιδράσεις.
Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση για περίπου 90 λεπτά. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν φέρεται να ήταν και αυτό της κ. Παναρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες η κ. Παναρίτη ενημερώθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις έντονες αντιδράσεις και πληροφορίες λένε ότι σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση ενός άλλου προσώπου στη θέση του εκπροσώπου στο ΔΝΤ.
Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση αναζητά νέο πρόσωπο για το ΔΝΤ και πιθανότατα η κ. Παναρίτη να ανακοινώσει μόνη της την απόσυρσή της ώστε να μην χρεωθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, κανείς από την κυβέρνηση αυτή την απόφαση.
Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει αυτή την ώρα αν η «απόσυρση» Παναρίτη θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους για τον Γ. Βαρουφάκη, με δεδομένο ότι και ο ίδιος με αινιγματικά μηνύματα αφήνει τα πάντα ανοικτά.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνά κανείς ότι οι βολές κατά της κ. Παναρίτη (και οι αιχμές για την επιλογή της από τον κ. Βαρουφάκη) προήλθαν κατά κύριο λόγο από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Σπ. Σαγιάς, ο Ν. Παππάς αλλά και από στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Δ. Παπαδημούλης, η Σ. Σακοράφα κ.λπ.
Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Λεουτσάκο να λέει ότι ο υπουργός που έλαβε αυτή την απόφαση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, επιμένοντας ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη ήταν μνημονιακή. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επανέλαβε την άποψη πως πρόκειται για "ατυχή επιλογή".  Και αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός αλλά και να έχει προστατεύσει την κα Παναρίτη και να μην την εκθέσει έτσι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει λεπτός χειρισμός του θέματος. "Δεν έπρεπε καν να έχει δημιουργηθεί θέμα" είπε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».
Η υπόθεση Παναρίτη όμως ανοίγει ευρύτερα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρει: “η Παναρίτη μας Μάρανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;”.