ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κλειστά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τα δημόσια ΙΕΚ.. ΑΠΛΉΡΩΤΗ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΕΞΆΜΗΝΟ ΤΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΎ ΕΤΟΥΣ


Κλειστά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τα δημόσια ΙΕΚ





Επειδή δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια δεν έχουν προσληφθεί 7.000-8.000 εκπαιδευτές - Αρβανιτόπουλος: Με συκοφαντούσαν ότι έκλεινα τα δημόσια ΙΕΚ και τώρα ο Τσίπρας βάζει λουκέτο

Κλειστά παραμένουν από την 1η Οκτωβρίου - οπότε και θα έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία τους - τα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας.Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να προσληφθούν οι 7.000-8.000 εκπαιδευτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης που έχει την ευθύνη για τα δημόσια ΙΕΚ το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα 30 εκατ. ευρώ που δεν εξασφαλίστηκαν εγκαίρως ενώ οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο Έθνος αναφέρουν οτι στους εκπαιδευτές οφείλονται και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ με επιστολή της ζητά την παρέμβαση του Νίκου Φίλη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην υποβάθμιση του θεσμού της κατάρτισης. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα Δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμα κλειστά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά» αναφέρουν στην επιστολή-κόλαφο προς το υπουργείο Παιδείας.


Ερώτηση Φορτσάκη για τα δημόσια ΙΕΚ και υποσχέσεις Φίλη ότι θα ανοίξουν μέσα στον Νοέμβριο
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται την καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ επισημαίνοντας ότι η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου.

Το υπουργείο στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους χιλιάδες σπουδαστές που βλέπουν τα δημόσια ΙΕΚ ως λύση για την απόκτηση δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας υπογραμμίζει οτι «Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν τις κύριες δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του ΥΠ. Π. Ε. Θ. Για την τρέχουσα περίοδο και πριν την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καταβλήθηκε ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τους διευθυντές των Δ. Ι. Ε. Κ. για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών κατάρτισης των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπήρξε ο εξορθολογισμός των προτάσεων νέων ειδικοτήτων».

Μιλώντας ξεκάθαρα για καθυστερήσεις τονίζεται: «Τόσο οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου - για τη λειτουργία των Δ. Ι. Ε. Κ. - έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τις επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού κενού του τρέχοντος έτους οδήγησαν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στο να καθυστερήσουν την προκήρυξη για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφίους εκπαιδευτές. Παρόλα αυτά έχει ληφθεί μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η έναρξη του τρέχοντος εξαμήνου σπουδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου».

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να προσληφθούν οι 7.000-8.000 εκπαιδευτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ με επιστολή της ζητά την παρέμβαση του Νίκου Φίλη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην υποβάθμιση του θεσμού της κατάρτισης. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα Δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμα κλειστά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά» αναφέρουν στην επιστολή-κόλαφο προς το υπουργείο Παιδείας.

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκης με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη ρωτά γιατί δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο καθώς και πότε πρόκειται να καταβληθούν.

Στην ερώτησή του ο κ. Φορτσάκης αναφέρει: «Με την από 13 Αυγούστου 2015 ερώτησή μας με θέμα «Απλήρωτοι οι εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ» θέσαμε υπόψη του τέως Υπουργού Παιδείας κυρίου Αριστείδη Μπαλτά το μείζον ζήτημα των απλήρωτων εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ. Ειδικότερα, κατά την τότε περίοδο, ένα μέρος των εν λόγω εκπαιδευτών δεν είχε πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε το φθινοπωρινό εξάμηνο Οκτωβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015 και όλοι ανεξαιρέτως οι χιλιάδες εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ ήταν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρείχαν το εαρινό εξάμηνο Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015».

Συμπληρώνει δε ότι κατόπιν της υποβολής της ανωτέρω ερώτησης, το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που βαρύνεται με τη σχετική υποχρέωση, προχώρησε αμέσως στην καταβολή των αποδοχών των εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ για το φθινοπωρινό εξάμηνο Οκτωβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015 καθώς και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του εαρινού εξαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015.

Ωστόσο, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ επισημαίνει ότι «δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα καμία άλλη σχετική ενέργεια, με αποτέλεσμα περίπου 8.000 εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ να παραμένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρείχαν κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του εαρινού εξαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015».

Επιπλέον, τονίζει ότι η καταβολή των δεδουλευμένων τους πρέπει να γίνει πράξη το ταχύτερο δυνατό, καθώς, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, αυτά είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών των εκπαιδευτών στους οποίους οφείλονται. «Περαιτέρω, η εικόνα του μπαταχτσή δεν τιμά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Υπουργείο Παιδείας», σημειώνει.

Επιστολή σε Φίλη από τους Εκπαιδευτικούς
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ, με επιστολή τους καλούν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη

Α. Να βάλλει ένα τέρμα στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων και στην διαρκή υποβάθμιση του θεσμού της Κατάρτισης. Ανοίξτε επιτέλους τα ∆.ΙΕΚ!

Β. Να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα του εξαμήνου 2015Β! Να διευκρινίσει ο πως και πότε θα καλυφτούν οι έως και σήμερα τουλάχιστον 6 χαμένες (οι οποίες με τους υφιστάμενους ρυθμούς ή την άγνοια θα γίνουν περισσότερες) από τις 15 προβλεπόμενες εβδομάδες κατάρτισης .

Γ. Να απαντήσει γιατί όταν τα λειτουργικά έξοδα των ∆ΙΕΚ τα οποία ανέρχονται περίπου στα 20.000.000€ το χρόνο εκ των οποίων τα περίπου 10.000.000€ ικανοποιούν την αντιμισθία των εκπαιδευτών, έχουν προβλεφτεί μόλις 4.000.000€ για όλο το 2016;

Η Ένωση καλεί επίσης τον υπουργό Παιδείας

- Άμεσα να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτών του προηγούμενου εξαμήνου.

- Να πλαισιωθεί από έμπειρους συνεργάτες που γνωρίζουν εκ των έσω τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα των ∆.ΙΕΚ .

- Να πειι γιατί ακόμα ιδρύει και λειτουργεί τμήματα και ειδικότητες χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί κατάρτισης, προγράμματα σπουδών, επαγγελματικά περιγράμματα