ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΣΟΚ! Σε καθεστώς χρεοκοπίας (και επίσημα) ΟΛΕΣ οι ελληνικές Τράπεζες…

Στο ίδιο μοτίβο με Alpha Bank, Πειραίως και Eurobank προηγουμένως, ο οίκος Standard& Poor’s υποβάθμισε και την Εθνική Τράπεζα καθώς θεωρεί την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων ως ένα distressed exchange, καθώς οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από ότι αρχικά υπόσχονταν οι εν λόγω τίτλοι. Επίσης, ο οίκος μειώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση των… τίτλων κύριας εξασφάλισης της τράπεζας σε D από CCC- και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης σε D από C.Υποβάθμισε και την Eurobank
Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα ……..
αντισυμβαλλόμενου της Eurobank σε (D – Default) από (SD – Selective Default) υποβάθμισε η Standard & Poor’s.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση της Eurobank οτι προχωρά σε δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με μετοχές στην ΑΜΚ της τράπεζας.
Η Standard and Poor’s υπογραμμίζει ότι η ανταλλαγή τίτλων που προτείνει η Eurobank συνιστά (distressed exchange) διότι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που υπόσχονταν οι αρχικοί τίτλοι.
Επισημαίνεται ότι ο διεθνής οίκος τον προηγούμενο μήνα υποβάθμισε και την Τράπεζα Πειραιώς, για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Πειραιώς σε καθεστώς χρεοκοπίας (D – Default), από επιλεκτική χρεκοπία (SD – Selective Default), καθώς η πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων θεωρείται δυσμενής, την ώρα που διατηρείται το καθεστώς των capital controls.
Όπως εξηγεί ο S&P, η απόφασή του να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Τραπέζης Πειραιώς είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της τράπεζας – την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου – πως θα προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής για ομολογιακά ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά.