ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Σάλος! Εξαίρεσαν τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη διδακτέα ύλη στη Γ΄ Λυκείου – Συλλαλητήριο των Ποντίων στο Σύνταγμα

– H κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Νίκου Φίλη
– Η εξαίρεση από την Γ΄ Λυκείου της ύλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε το καλοκαίρι
– Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βαρβιτσιώτη έγινε επί υπουργίας Μπαλτά
– Σύσσωμος ο ποντιακός ελληνισμός ζητά άμεσα την παραίτηση του υπουργού Παιδείας
Συνεχίζεται ο σάλος από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων και σήμερα έρχεται να προστεθεί κι άλλη μία αποκάλυψη που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης.
Με ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει πως η διδασκαλία της ……..
Γενοκτονίας των Ποντίων έχει εξαιρεθεί από την ύλη της Γ΄ Λυκείου. Όπως υποστηρίζει στην ερώτησή του η εξαίρεση έγινε με υπουργική απόφαση τον Ιούνιο, όπου υπουργός Παιδείας, ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Σημειώνει παράλληλα, πως το κεφάλαιο που έχει εξαιρεθεί είναι για τα γεγονότα του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, μία περίοδο στην οποία εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 96080/ΦΕΚ Β’ 1186/19.06.2015, η οποία αφορά τον καθορισμό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το έτος 2015-2016, μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», σημειώνεται στην ερώτηση.
Και ενώ σύσσωμος ο ποντιακός ελληνισμός καταδικάζει τις δηλώσεις του Φίλη και ζητά την παραίτησή του, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει κάλεσμα για την Πέμπτη στις 16:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των υβριστικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «και της γενικότερης στάσης της κυβέρνησης σε θεματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της πως έχει αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο «Παρευξείνιος Ελληνισμός» και κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και το θάνατο.
Οι πολιτικές αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον υπουργό για τις προκλητικές δηλώσεις του και να ζητούν την παραίτησή του, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους ρυθμούς κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις του κ. Φίλη.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει ενδεχόμενο αποπομπής του κ. Φίλη, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει τον συνάδελφό τους για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Μηνύσεις κατά Φίλη
Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις πρόσφατες δηλώσεις του για την Γενοκτονία των Ποντίων, κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ι. Σαχινίδης, Ι. Αϊβατίδης και Χρ. Χατζησάββας ζητώντας να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου.
Επίσης, ο ε.α. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παν. Σταμάτης κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του κ. Φίλη για τον ίδιο λόγο, και ζητάει την άμεση και επείγουσα ποινική διερεύνηση του θέματος και την άσκηση ποινικής δίωξης – ενώ δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος