ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικό

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικό
Τα αναψυκτικά και άλλα αντίστοιχα ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart.
Τα νέα στοιχεία έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των ειδικών σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 42.000 μεσήλικες άντρες και υπέδειξε ότι ποσότητα μόλις 400 ml αναψυκτικού την ημέρα συσχετίζεται με αυξημένο κατά 23% κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και έτοιμα φρουτοποτά, συνδέονται με το διαβήτη, το εγκεφαλικό και την υπέρταση. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει συσχέτιση ανάμεσα στα εν λόγω προϊόντα και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι Σουηδοί ερευνητές παρακολούθησαν 42.400 άντρες ηλικίας 45 έως 79 ετών για διάστημα 12 ετών, καταγράφοντας αναλυτικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης προέκυψαν 3.604 νέες διαγνώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και καταγράφηκαν 509 θάνατοι λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν παράγοντες που πιθανώς επηρέασαν την έκβαση της υγείας των συμμετεχόντων, οι ερευνητές προχώρησαν στην εκτίμηση ότι δύο μικρές μερίδες αναψυκτικού (2 κουτάκια των 200 ml) αντιστοιχούν σε 23% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με την πλήρη αποχή από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη περιελάμβανε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και τα ευρήματα πιθανώς δεν μπορούν να γενικευθούν σε άλλες υποομάδες του πληθυσμού, σε κάθε περίπτωση η αποχή από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για την υγεία.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/336368-kardiaki-aneparkeia-deite-poso-afksanei-ton-kindyno-molis-ena-koutaki-anapsyktiko#ixzz3qarodlY8