ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Άρθρο γνώμης του Ιωάννη Παπαγεωργίου, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον Συνδυασμό «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» Δήμου Δίου – Ολύμπου


Μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, για οικονομική ανάπτυξη, για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τρία φαινομενικά ασυμβίβαστα μεγέθη. Σύμφωνα με τα γνωστά, η οικονομική ανάπτυξη “βλάπτει” το περιβάλλον, ενώ η τουριστική ανάπτυξη έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας και το νεφεληγερέτη Δία.
- Μια μέρα βρέχει, το καλοκαίρι, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τους επισκέπτες των ξενοδοχείων μας!, είπε γνωστός ξενοδόχος και μέχρι ενός σημείου έχει δίκιο. Δεν υπάρχει κάτι υποστηρικτικό στον τόπο για να προτείνεις. Πρέπει να στείλεις τον τουρίστα στα Μετέωρα, στη Βεργίνα ή αλλού, που δεν έχει φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Πεζοπορικός τουρισμός! Τα συνδυάζει όλα!

·         Ο πεζοπόρος περπατάει εκτός εποχής, καθώς Ιούλιο και Αύγουστο κάνει πολλή ζέστη και δεν ενδείκνυται. Αντίθετα από Σεπτέμβριο μέχρι και Απρίλιο δε θα παραπονεθεί ούτε θα ακυρώσει λόγω καιρικών συνθηκών.  
·         Ο πεζοπόρος είναι επισκέπτης που επιζητεί την ποιότητα. Όταν η φύση και η διαδρομή είναι όμορφη, ιστορική, με αξιοθέατα και ειδικά με μύθο, δεν τσιγκουνεύεται.
·         Ο πεζοπόρος είναι φύσει φυσιολάτρης, προσεκτικός και υπεύθυνος σε ότι αφορά το περιβάλλον.
Οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες.
·         Το μονοπάτι Appalachian Trail, μήκους περίπου 3.500 χλμ, στην ανατολική ακτή, των ΗΠΑ συγκεντρώνει περίπου 3 εκ. επισκέπτες το χρόνο.
·         Το Camino de Santiago, είναι σειρά διάφορων «δρόμων» από ολόκληρη την Ισπανία, που όλοι οδηγούν στην εκκλησία Santiago de Compostela, στα βόρειοδυτικά της χώρας, και συγκεντρώνει 300 χιλ επισκέπτες κάθε χρόνο.
·         Το Jeju Olle, νησί στη Ν. Κορέα, παρέχει διαδρομή μήκους 422 χλμ και  συγκεντρώνει 1 εκ επισκέπτες κάθε χρόνο.  
·         The Inka Trail, Table Mountain, Markha Valley, Mount Kailash Trek, είναι μόνο μερικές από τις αμέτρητες ανά τον κόσμο προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες εμπεριέχουν και βασίζονται στο Θείο.
Τι έχουμε και τι μας λείπει.
·         Έχουμε Όλυμπο, Θεούς, Ημίθεους, Μούσες και αμέτρητους μύθους.
·         Έχουμε αρχαία και νεώτερα μνημεία, ιστορία, μονοπάτια, φαράγγια, φυσική ομορφιά.
·         Έχουμε, ξενοδοχεία, ταβέρνες, τοπικά προϊόντα, ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και τους επισκέπτες του.
·         Μας λείπει γνώση, χάραξη, σήμανση και διασύνδεση μονοπατιών με μνημεία, οικισμούς και την τοπική παραγωγή.
·         Μας λείπει οργάνωση καταλυμάτων φιλοξενίας και σημείων εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
·         Μας λείπει ο μύθος για τα μονοπάτια «από τον Ποσειδώνα στον Δία»* ή και για τα μονοπάτια «του Δωδεκάθεου» και
·         Μας λείπει η διήγηση, η προβολή και η προώθηση του μύθου αυτού.
Ποιο θα είναι το κόστος και ποιο το όφελος.
Απαιτείται
-          Απαιτείται, σχεδιασμός, συντήρηση υπαρχόντων και διάνοιξη - σήμανση νέων μονοπατιών που να εξυπηρετούν τις προαναφερθείσες ανάγκες διασύνδεσης και λειτουργικότητας.
-          Απαιτείται οργάνωση μονάδων φιλοξενίας και σημείων εξυπηρέτησης.
-          Απαιτείται προβολή και προώθηση της περιοχής σε εκθέσεις ειδικού τουρισμού.
Επιτυγχάνεται
-          Επιτυγχάνεται προσέλκυση επισκεπτών με περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα και με αυξημένη δυνατότητα κατανάλωσης σε διευρυμένο πεδίο τοπικών προϊόντων.
-          Επιτυγχάνεται βελτίωση της περιβαλλοντικής και τουριστικής ευαισθησίας των μόνιμων κατοίκων
-          Επιτυγχάνεται ανάπτυξη συναφών και νέων επαγγελμάτων (όπως οδηγός βουνού),
-          Επιτυγχάνεται ανάδειξη και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, των τοπικών προϊόντων και του σύγχρονου τρόπου ζωής των μονίμων κατοίκων,
-          Επιτυγχάνεται προσέλκυση ακόμα περισσότερων νέων επισκεπτών και απεριόριστη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με τρόπο ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα, δυστυχώς,  μόνο λίγοι μας γνώρισαν, βάσει των όσων έχουμε να επιδείξουμε ως κόσμος και ως τόπος. Αυτοί οι λίγοι όμως άφησαν την καρδιά τους εδώ, έρχονται και ξανάρχονται, ακόμα και μετά από 30 χρόνια, στη «θερινή τους κατοικία».
Ο πεζοπορικός τουρισμός προσφέρει «ολόκληρο το πακέτο» σε περιόδους που δεν το έχουμε. Οφείλουμε να οργανώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξή του ώστε να δικαιώσουμε τη φήμη του Ολύμπου μας, αυτού του φιλικού Βουνού, στη σκιά του οποίου μεγαλώσαμε όλοι μας.

* όπως το ονόμασε ο κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος, Συνιδρυτής της Κοιν.Σ.Επ. “Paths of Greece” και εισηγητής σχετικής διάλεξης στα πλαίσια του «2ου Σχολείου Τουρισμού, on Tour, Ολύμπου» που οργανώθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και έλαβε χώρα στις 8/4/2019.