ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Παγκόσμια θλίψη για το «ματωμένο Πάσχα»

Παγκόσμια θλίψη για το «ματωμένο Πάσχα»Σοκαρισμένος ο πλανήτης από τους εκατοντάδες νεκρούς των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα. Οκτώ συλλήψεις για το μακελειό. Μηνύματα από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.


Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει το μακελειό που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της χώρας σε μία συντονισμένη και εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 215, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 450. Οι Αρχές, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες.
Ανάμεσα στα θύματα υπολογίζεται ότι βρίσκονται και 35 ξένοι υπήκοοι από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Δανία, η Κίνα, η Βρετανία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Τουρκία. 






Ορφανές επιθέσεις, αλλά και συλλήψεις

Κι ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περίθαλψη των τραυματιών, οι Αρχές της χώρας εξετάζουν τα όποια διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από το μακελειό.
Η επίθεση ήταν πολύ οργανωμένη, ενώ όλες οι εκρήξεις εκτιμάται ότι προήλθαν από βομβιστές αυτοκτονίας. 
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη καμία οργάνωση, όμως ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρουάν Βιγιεβαρντένε, δήλωσε ότι οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και ανήκουν σε εξτρεμιστική θρησκευτική οργάνωση.
Το βάρος των ερευνών έχει πέσει στην έφοδο που πραγματοποίησε η αστυνομία στην περιοχή  Ορουγκονταουάτα της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις, αλλά σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί.
Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες, όμως ανακοίνωσε ότι η όγδοη έκρηξη σημειώθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής.

Συλλυπητήρια ηγετών

Ήδη αρχηγοί κρατών έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για το «ματωμένο Πάσχα», με την επίθεση να αποτελεί την πιο αιματηρή στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, πριν από δέκα χρόνια.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, δήλωσε σοκαρισμένος από τις «δειλές επιθέσεις», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ψυχραιμία και ενότητα, αλλά και την αποφυγή αναπαραγωγής ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο Twitter «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα.
«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».