ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Μερικά περίεργα γεγονότα για τον θάνατο

 Εξακολουθούμε να μην κατανοούμε πλήρως τον θάνατο, αν και, σε μεγάλο βαθμό, γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Υπάρχουν ορισμένες τελετουργίες, πεποιθήσεις και εκατοντάδες περίεργα γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Εδώ είναι μερικά από αυτά.


Ο θάνατος είναι ένα από τα πιο αινιγματικά φαινόμενα που υπάρχουν, ειδικά από φιλοσοφική άποψη . Αντιπροσωπεύει το «δεν είναι» και το «τίποτα», δύο έννοιες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφομοιώσουν τα ανθρώπινα όντα. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ συνηθισμένο να αρνούμαστε τον θάνατο και να υποθέτουμε ότι υπάρχει ζωή μετά.

Ένα περίεργο γεγονός για τον θάνατο είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις τύποι . Το πρώτο είναι ο εγκεφαλικός θάνατος. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί, αλλά άλλα όργανα συνεχίζουν να λειτουργούν. Το δεύτερο είναι ο κλινικός θάνατος. Αυτό καθορίζεται όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπά. Το τρίτο είναι ο βιολογικός θάνατος. Συμβαίνει όταν συμπληρωθούν τα δύο προηγούμενα.

Για την επιστήμη, κάθε σωματική και πνευματική δραστηριότητα ενός ατόμου σταματά όταν επέλθει βιολογικός θάνατος. Ωστόσο, πολλές θρησκείες και άλλα συστήματα πεποιθήσεων πιστεύουν ότι ο θάνατος, ως τέτοιος, δεν υπάρχει. Νομίζουν ότι είναι μια στιγμή μετάβασης προς άλλες μορφές ύπαρξης ή ζωής.

Μερικά περίεργα στοιχεία για τον θάνατο

Αν και μπορεί να προκαλεί έκπληξη, δεν είναι τόσο εύκολο να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι νεκρό ή όχι . Μάλιστα, πριν από μερικούς αιώνες υπήρχε ένα μέρος που ονομαζόταν Νοσοκομείο Νεκρών. Εκεί, τα πτώματα εναποτέθηκαν για αρκετή ώρα, σε περίπτωση που ξαναζωντανέψουν. Αυτό ήταν πιο συνηθισμένο από όσο φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα, θεωρήθηκαν εντελώς νεκρά μόνο όταν άρχισαν να αποσυντίθενται.

Αυτές οι περιπτώσεις «ανάστασης» δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, πολύ μακριά από αυτό, στην πραγματικότητα. Πράγματι, υπήρξαν αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν φαινομενικά νεκροί, αλλά μετά ξαφνικά «ξύπνησαν». Μία από τις πιο διάσημες ήταν η Peng Xiuhua, μια αιωνόβια γυναίκα από την Κίνα.

Η οικογένειά της παρατήρησε ότι ξαφνικά έγινε εντελώς άκαμπτη. Καθώς η γυναίκα ήταν άρρωστη και, λόγω της ηλικίας της, αναμενόταν να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, οι συγγενείς της την άφησαν νεκρή. Ωστόσο, όταν ήταν στο φέρετρό της, «ξύπνησε» και έκπληκτη είδε μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο σπίτι της. Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση του είδους της, αλλά είναι μια από τις πιο γνωστές. Στην πραγματικότητα, δεν πέθανε ποτέ. Από όσο γνωρίζουμε, φυσικά.

Τι συμβαίνει στο σώμα στο σημείο του θανάτου;

Μια άλλη πτυχή που προκαλεί την περιέργεια είναι τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάποιος πεθαίνει. Εκτός από την αδρανοποίηση των βιολογικών λειτουργιών, τρεις ώρες μετά το θάνατό τους, το σώμα τους μπαίνει σε μια διαδικασία αυξημένης ακαμψίας. Αυτό εξαφανίζεται μέσα σε 36 ώρες.

Επίσης, στο σημείο του θανάτου, ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται αυτόλυση. Συνίσταται στην αυτοκαταστροφή των κυττάρων του σώματος . Καθώς προχωρά, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει μια σειρά από αέρια. Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο του σώματος. Το πρήξιμο κορυφώνεται περίπου τέσσερις ημέρες μετά.

Μετά το θάνατο, ο οργανισμός καταβροχθίζεται κυριολεκτικά. Το σώμα είναι γεμάτο από μικροοργανισμούς που είναι, γενικά, ευνοϊκοί όσο είμαστε ζωντανοί. Ωστόσο, μόλις πεθάνουμε, αυτοί οι μικροοργανισμοί αρχίζουν να τρώνε το σώμα μας από μέσα. Έτσι γίνεται η αποσύνθεση.

Σύμφωνα με την επιστήμη, όλοι τελικά πεθαίνουμε από την ίδια αιτία: την έλλειψη οξυγόνου.

Περισσότερα περίεργα γεγονότα

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο . Αυτό δίνει έναν αριθμό περίπου 55 εκατομμυρίων ατόμων που πεθαίνουν κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Επιπλέον, ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι τόσο υψηλός και υπάρχει τόσο λίγη διαθέσιμη γη που πολλές πόλεις δεν έχουν καν νεκροταφείο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαθέσιμο χώμα για να θάψουν τους νεκρούς. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την αποτέφρωση.

Με λίγα λόγια, όλοι πεθαίνουμε από την ίδια αιτία: έλλειψη οξυγόνου . Αυτός είναι ο απόλυτος λόγος σε όλες τις περιπτώσεις. Τούτου λεχθέντος, αν παραμείνουμε στα στατιστικά, οι κύριες αιτίες είναι τα καρδιακά προβλήματα και ακολουθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο καρκίνος.

Τέλος, είναι τόσο δύσκολο για τα ανθρώπινα όντα να αποδεχθούν το τέλος της ζωής τους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά επιστημονικά προγράμματα για να προσπαθήσουν να νικήσουν τον θάνατο. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Calico, που ονομάζεται επίσης έργο αθανασίας. Προς το παρόν, στόχος του είναι να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων μεταξύ πέντε και δέκα ετών. Όμως, μακροπρόθεσμα, θέλουν να σταματήσουν εντελώς τον θάνατο. Τι περίεργη ιδέα.