ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

The Bannister Effect: Breaking Down the Psychological Wall..Ανακαλύψτε το φαινόμενο Bannister: μια πρόσκληση να αμφισβητήσετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι αδύνατο.

 Οι πεποιθήσεις που έχετε για τον κόσμο, το πώς λειτουργεί και οι δικές σας δυνατότητες μπορούν να σας περιορίσουν. Ανακαλύψτε το φαινόμενο Bannister: μια πρόσκληση να αμφισβητήσετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι αδύνατο.


Από την ημέρα που γεννήθηκες, άρχισες να εντοπίζεις τους νόμους που διέπουν τον κόσμο. Για παράδειγμα, αρχίσατε να καταλαβαίνετε ότι τα πουλιά μπορούν να πετάξουν, αλλά οι σκύλοι όχι, ότι το νερό μπορεί να μετατραπεί σε πάγο ή ότι ορισμένα προϊόντα, εάν καταποθούν, μπορεί να είναι επιβλαβή. Ωστόσο, αν και αυτή η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργείτε στο περιβάλλον σας, ορισμένες από αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να είναι περιοριστικές. Στην πραγματικότητα, μόνο με το να τα ξεφορτωθείς καταφέρνεις να προχωρήσεις. Αυτό αποτελεί παράδειγμα του φαινομένου Bannister.

Αν ρίξετε μια ματιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα δείτε ότι οι εφευρέτες και οι οραματιστές είναι αυτοί που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν ικανοί να δουν πέρα ​​από το καθιερωμένο, που ήταν αρκετά τολμηροί να φανταστούν μια διαφορετική πραγματικότητα και που έκαναν δυνατό αυτό που, μέχρι τότε, φαινόταν αδύνατο.

Τεχνολογικές εξελίξεις, θεραπείες ασθενειών, νέοι (πιο άνετοι και υγιείς) τρόποι ζωής… Οι συνεισφορές αυτών των ταλέντων είναι ποικίλες και αμέτρητες. Τούτου λεχθέντος, όπως αναφέραμε προηγουμένως, όλα έχουν κάτι κοινό. Κατάφεραν να σπάσουν τον ψυχολογικό τοίχο.

Το φαινόμενο Bannister

Το όνομα αυτού του φαινομένου προέρχεται από την ιστορία του Βρετανού αθλητή, Roger Bannister. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε ένα μίλι σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Μέχρι το 1954, τη χρονιά που ο Bannister πέτυχε αυτό το κατόρθωμα, φαινόταν ανέφικτο. Πράγματι, πολλοί δρομείς εκείνη την εποχή προσπάθησαν να το πετύχουν αλλά επανειλημμένα απέτυχαν. Στην πραγματικότητα, πίστευαν, όχι μόνο από αθλητές και τον Τύπο, αλλά και από επιστήμονες, ότι ήταν ένα κατόρθωμα που ήταν φυσιολογικά αδύνατο.

Το πιο εκπληκτικό ήταν, όχι ότι αυτός ο Βρετανός δρομέας το πέτυχε, αλλά ότι, μετά από αυτόν, το κατάφεραν και πολλοί άλλοι. Κάπως έτσι, το ψυχολογικό τείχος είχε γκρεμιστεί και ο κόσμος ήταν ανοιχτός στο στήσιμο νέων εποχών και ρεκόρ. Αυτό που για χρόνια είχε σκιαγραφηθεί ως αδιανόητο τώρα είχε γίνει πραγματικό και προσιτό . Αυτό μας ωθεί να αναρωτηθούμε: πόσοι από τους περιορισμούς μας είναι ψυχικοί;

Σήμερα, θεωρούμε απολύτως φυσικό να υπάρχει μια συσκευή για να πλένουμε τα ρούχα μας αυτόματα. Ή, ότι είναι δυνατό να εργαστείτε εξ αποστάσεως για μια εταιρεία της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Παρακολουθούμε αεροπλάνα να πετούν από πάνω και παίρνουμε φάρμακα που εξαλείφουν τις πάλαι ποτέ θανατηφόρες ασθένειες. Στην πραγματικότητα, τόσα πολλά πράγματα που αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας θεωρούνταν, παλαιότερα, ως εντελώς μη ρεαλιστικά οράματα.

Ως εκ τούτου, το φαινόμενο Bannister μπορεί να οριστεί ως το γνωστικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν ένα άτομο αποδεικνύει ότι αυτό που πιστεύεται ότι είναι αδύνατο είναι δυνατό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τους άλλους να το δημιουργήσουν και να το πετύχουν.

Το φαινόμενο Bannister στη ζωή σας

Αυτό το ιστορικό επίτευγμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προχωρήσετε με προσωπική ιδιότητα, αν εξάγετε μερικές από τις διδασκαλίες του και τις εφαρμόσετε στη ζωή σας. Ειδικά αν, μέχρι τώρα, σας διέπουν αυτά που πιστεύατε ότι ήταν αληθινά και αυτά που ακούσατε και είδατε στο περιβάλλον σας. Αυτό θα σήμαινε ότι έχετε περιοριστεί στο να πετύχετε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Κάλεσμα για καινοτομία

Το φαινόμενο Bannister σας προσκαλεί να αμφισβητήσετε το κατεστημένο. Σας προτρέπει να δείτε πέρα ​​από το συμβατικό, να αναπτύξετε πλευρική και αποκλίνουσα σκέψη και να ανοίξετε τον εαυτό σας σε νέες πραγματικότητες και τρόπους συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, έργο ή εργασία, μην αναζητάτε απαντήσεις σε αυτά που ήδη γνωρίζετε. Αντίθετα, εξετάστε νέες και διαφορετικές δυνατότητες.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή, για τον εγκέφαλό σας, είναι φυσικό, άνετο και αποτελεσματικό να αναφέρεται σε προηγούμενες πληροφορίες όταν αντιμετωπίζετε νέες καταστάσεις. Είναι γνωστό ως ευρετική. Αποτελείται από ορισμένες νοητικές συντομεύσεις που χρησιμοποιείτε για να λύσετε προβλήματα ή να λάβετε αποφάσεις αυτόματα, ακολουθώντας τους πιο εύκολους και γνωστούς τρόπους σκέψης.

Επομένως, εάν θέλετε μια αλλαγή, πρόοδο ή βελτίωση, πρέπει να ξεπεράσετε αυτές τις αντιστάσεις και τα νοητικά όρια και να αρχίσετε να σκέφτεστε «εκτός του κουτιού».

Εμπνευστείτε από εκείνους που έχουν ήδη πετύχει τα όνειρά τους

Δεν θα γίνουμε όλοι μεγάλοι εφευρέτες και οραματιστές που θα μεταμορφώσουν και θα αλλάξουν τον κόσμο, και αυτό είναι εντάξει. Ωστόσο, αν έχετε ένα έργο ή όραμα για τον εαυτό σας που φαίνεται κάπως τραβηγμένο ή απρόσιτο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπνευστείτε από εκείνους που έχουν ήδη πετύχει το ίδιο.

Αν μεγάλωσες σε μια πραγματικά παραδοσιακή οικογένεια, σε ένα αυστηρό και συμβατικό περιβάλλον στο οποίο όλα σου τα βήματα στη ζωή είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων, πιθανότατα δεν θα έχεις αναφορές για το διαφορετικό μέλλον που ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου. Για αυτόν τον λόγο, η αποστολή σας είναι να αναζητήσετε φιγούρες που έχουν ήδη ακολουθήσει το μονοπάτι που θέλετε να επιλέξετε και να καθοδηγηθείτε από αυτές.

Στο πιο κοντινό σας περιβάλλον, τα ιδανικά σας μπορεί να φαίνονται μη ρεαλιστικά ή ακόμα και εντελώς αδύνατα. Τούτου λεχθέντος, σε άλλους τομείς, θα μπορούσαν ήδη να είναι πραγματικότητα.

Επιμείνετε και χρησιμοποιήστε τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας

Τέλος, να θυμάστε ότι, ενώ το κίνητρο και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικά, υπάρχουν και άλλα βασικά στοιχεία. Φυσικά, πρέπει να πιστεύετε ότι αυτό που θέλετε είναι δυνατό. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες. Με άλλα λόγια, πρέπει να προετοιμαστείτε και να αναζητήσετε και να χρησιμοποιήσετε όλους τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας για να πετύχετε τον σκοπό σας. Πάνω από όλα πρέπει να επιμείνεις.

Το φαινόμενο Bannister δεν δημιουργήθηκε μόνο από την πίστη, αλλά και από την πειθαρχία. Για να τρέξει αυτό το μίλι σε χρόνο ρεκόρ, ο Βρετανός χρειαζόταν προετοιμασία, υποστήριξη και εξάσκηση. Φροντίστε να μην παραμελήσετε αυτή την πτυχή.

Πρέπει να καταρρίψετε τα δικά σας νοητικά όρια. Όταν αντιμετωπίζετε ένα έργο εργασίας ή έναν προσωπικό στόχο, η καινοτομία και η πεποίθηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι πολλά πράγματα που υπάρχουν σήμερα φάνηκαν αδύνατα κάποια στιγμή και ήταν το όραμα κάποιου που τα έκανε πραγματικότητα. Να είστε τολμηροί και να γίνετε οραματιστές στη ζωή σας.