ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο: Σημαίνει ότι η σχέση έχει τελειώσει;

 Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο σημαίνει ότι η σχέση έχει τελειώσει; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε μερικές πιθανές λύσεις στα είδη προβλημάτων που συχνά προκαλούν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο: Σημαίνει ότι η σχέση έχει τελειώσει;

Για πολλά ζευγάρια, το σεξ είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους. Παρέχει μια στιγμή οικειότητας και σύνδεσης και τους κάνει να νιώθουν πληροί. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ο αναβρασμός των συναισθημάτων και των συναισθημάτων που βιώνονται στην αρχή μιας σχέσης τείνει να καταλαγιάζει και ο δεσμός αποκτά άλλες αποχρώσεις όσο περνούν τα χρόνια. Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν από τους συντρόφους;

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε μια σχέση είναι συχνά ένα σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ψυχοθεραπευτής, Xavier Serrano Hortelano σε μια διάλεξη που έδωσε το 2003, « Ακόμα και όταν η επιθυμία έχει χαθεί, μπορεί να υπάρχει ευημερία, επικοινωνία, συνενοχή, ανάπτυξη και κοινή ανάπτυξη».  Οι δυσκολίες προκύπτουν όταν αυτό δεν συμβαίνει.

Ο Xavier Serrano Hortelano έχει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όσους αναρωτιούνται γιατί οι σύντροφοί τους φαίνεται να στερούνται σεξουαλικής επιθυμίας. Επιπλέον, θεωρεί ότι η απουσία επιθυμίας δεν είναι μια περίσταση που πρέπει απαραίτητα να προλαμβάνει έναν χωρισμό.

Στη συνέχεια, θα ανακαλύψουμε πώς  μπορεί να λυθεί η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας , παρόλο που στην αρχή μπορεί να φαίνεται ότι είναι η αρχή του τέλους της σχέσης.

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας από τον σύντροφο . Επιπλέον, το καθένα απαιτεί διαφορετική λύση. Επιπλέον, κάθε στρατηγική αντιμετώπισης έχει έναν ορισμένο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί αντίστοιχη προσπάθεια. Θα εξετάσουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη επιθυμίας σε έναν σύντροφο και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.

Απιστία

Η εφημερίδα La Razón συγκέντρωσε στοιχεία για μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια πύλη γνωριμιών. Ισχυρίστηκε ότι η έλλειψη σεξ «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να σκεφτεί μια εξωσυζυγική σχέση». Ωστόσο, η λήψη αυτής της απόφασης, αντί να λύσει το πρόβλημα, απλώς περιπλέκει το ζήτημα. Πράγματι, το να έχεις άλλες σχέσεις προωθεί την απώλεια ενδιαφέροντος για την υπάρχουσα.

Τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια σε αυτές τις περιπτώσεις; Αρχικά, μπορούν να δοκιμάσουν τη θεραπεία ζευγαριών . Βοηθά πολλούς ανθρώπους να εμπιστευτούν ξανά τους συνεργάτες τους. Πράγματι, αν θέλουν να σώσουν τη σχέση, η θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Σε αυτό το περιβάλλον, γίνεται ευκολότερο για αυτούς να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Προβλήματα στη σχέση

Αν μαλώνουν πάρα πολύ ή υπάρχει συναισθηματική απόσταση ή προβλήματα λόγω ζήλιας ή απιστίας, είναι φυσιολογικό να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία και η έλξη και να εξαφανιστεί η επιθυμία για έρωτα.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Η πρόωρη εκσπερμάτιση ή ο κολπισμός, μεταξύ άλλων πιθανών σεξουαλικών δυσλειτουργιών, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο. Η ενόχληση ή ο φόβος που νιώθει ο πάσχων θα κάνει τις σεξουαλικές συναντήσεις να γίνονται όλο και πιο σποραδικές.

Σε αυτό το είδος κατάστασης, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό . Υπάρχουν πολλές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ο γιατρός θα μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε οργανική αιτία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε συγκεκριμένες στιγμές, που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το αλκοόλ. Ωστόσο, μια εσφαλμένη απόδοση της αιτιότητας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άγχους, δημιουργώντας ένα μόνιμο πρόβλημα όπου δεν υπήρχε . Αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη βοήθεια γιατρού και σεξολόγου.

Ένας άλλος λόγος για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε έναν σύντροφο θα μπορούσε να είναι η πλήξη. Όταν οι σύντροφοι είναι μαζί για χρόνια, είναι εύκολο το σεξ να γίνει ρουτίνα και τυχόν εκπλήξεις και πειραματικές συμπεριφορές να εξαφανιστούν.

Στον σεξουαλικό τομέα, για να λειτουργήσει μια σχέση, πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Είναι σαν να προσθέτεις ξύλα στη φωτιά για να συνεχίσει να καίει η φλόγα. Οι σχέσεις είναι ίδιες. Τα ραντεβού, η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών και η δοκιμή νέων στάσεων είναι όλοι τρόποι διατήρησης σεξουαλικών σχέσεων. Το ταντρικό σεξ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

Στρες και/ή άγχος

Το καθημερινό άγχος, οι ανησυχίες και το άγχος προκαλούν μεταβολές στις ορμόνες και μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες καταλήγουν να επηρεάζουν τον βαθμό της σεξουαλικής επιθυμίας.

Κατά συνέπεια, όταν δημιουργείται ένταση και οι καταστάσεις γίνονται συντριπτικές, συμβαίνουν μπλοκαρίσματα που συχνά επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού . Στην πραγματικότητα, το άγχος συνήθως προάγει τα συναισθήματα απάθειας και την αναστολή της επιθυμίας.

Σεξουαλική πλήξη

Το να κάνετε πάντα τις ίδιες σεξουαλικές στάσεις και να επαναλάβετε το ίδιο πράγμα θα καταλήξει να σκοτώσει την επιθυμία οποιουδήποτε. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να πειραματιστείτε με νέες ιδέες, προκειμένου να ανακαλύψετε μαζί νέες μορφές ευχαρίστησης.

Φόβος να μην ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους

Ένας σύντροφος μπορεί να αισθάνεται φόβο ή ανησυχία ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον σύντροφό του στο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αποφύγουν ή να απορρίψουν το σεξ.

Τι να κάνετε εάν ο σύντροφός σας δεν έχει σεξουαλική επιθυμία

Όπως έχετε δει, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στον σύντροφό σας. Αν και η λύση εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος με τον σύντροφό σας.

Μίλα ανοιχτά

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για τυχόν θέματα που σας στενοχωρούν ή σας ανησυχούν. Εκφράστε τους πώς νιώθετε και μεταφέρετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς να κάνετε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή. Επίσης, αφήστε τους να σας πουν τι νιώθουν και σκέφτονται για το πρόβλημα. Προσπαθήστε να είστε απόλυτα ειλικρινείς, με κατανόηση και σεβασμό.

Προσδιορίστε τα εμπόδια και πώς να τα λύσετε

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία είναι διαφορετικοί, επομένως πρέπει να μάθετε την αιτία του προβλήματος και να ενεργήσετε ανάλογα.

Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας περνάει μια δύσκολη στιγμή ή είναι πιο αγχωμένος από το συνηθισμένο, προσπαθήστε να κατανοήσετε και να του προσφέρετε την υποστήριξή σας για να τον βοηθήσετε να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι φυσικό, θα πρέπει να προσφέρετε τη βοήθειά σας και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κατάλληλο γιατρό.

Αναθεωρήστε τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις σας

Στην κοινωνία μας, υπάρχει ένας σιωπηρός κανόνας ότι το σεξ είναι απαραίτητο σε ένα ζευγάρι, και όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Επομένως, η απουσία του είναι συνώνυμη με προβλήματα. Ωστόσο, οι μελέτες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την περίπλοκη και ποικιλόμορφη φύση της σεξουαλικότητας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι, για μερικούς ανθρώπους, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας είναι απολύτως αποδεκτή από έναν σύντροφο.

Εάν δεν υπάρχει διαταραχή που να σχετίζεται με την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας του συντρόφου σας, θα μπορούσε να είναι η ιδανική στιγμή για να αναθεωρήσετε τις δικές σας αξίες από αυτή την άποψη. Γιατί ο σύντροφός σου δεν σε επιθυμεί πια; Σημαίνει ότι δεν σε αγαπούν; Είναι συμβατά τα επίπεδα της σεξουαλικής σας επιθυμίας; Υπάρχουν πολλά να σκεφτούμε.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Σε περίπτωση φυσικής κατάστασης, ο σύντροφός σας θα πρέπει να  αντιμετωπίζεται από κατάλληλο ειδικό . Ομοίως, εάν το πρόβλημα έχει ψυχολογική προέλευση, είναι καλύτερο να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από σεξολόγο ή θεραπευτή ζευγαριών.

Σημαίνει το τέλος της σχέσης σας;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι πάντα σκόπιμο να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή. Δεν είναι τίποτα για να ντρέπεσαι. Ακριβώς το αντίθετο. Πράγματι, είναι φυσιολογικό ότι, με την πάροδο του χρόνου, η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται. Παιδιά, έλλειψη χρόνου, άγχος, όλα έχουν επιρροή. Όμως, υπάρχουν λύσεις.

Μερικές φορές, η έλλειψη επιθυμίας μπορεί να συνδεθεί με την απώλεια αγάπης, με αποτέλεσμα τον χωρισμό. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις στις οποίες η σχέση μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέλη της σχέσης . Εάν ένας σύντροφος δεν θέλει να καταβάλει προσπάθεια ή να δείξει ενδιαφέρον να εργαστεί σε ένα σχέδιο που έχει ορίσει ένας θεραπευτής, τότε ίσως είναι πραγματικά το τέλος.