ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Έλλειψη πρωινών στύσεων: Πόσο ανησυχητική είναι;

 Η έλλειψη στύσης το πρωί κατά την αφύπνιση δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας. Πολλές φορές οι άνδρες ξυπνούν σε διαφορετικά σημεία του κύκλου του ύπνου, σε σημεία που δεν λαμβάνει χώρα μια στύση.

Παρόλα αυτά, οι πρωινές στύσεις μπορούν να παρέχουν κάποιες ενδείξεις γύρω από την υγεία του πέους και την πιθανή ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Κατά κανόνα, οι άνδρες παρουσιάζουν αρκετές στύσεις κατά την διάρκεια του ύπνου. Η διαδικασία αυτή λέγεται νυχτερινή πεϊκή διόγκωση (Nocturnal Penile Tumescence- NPT) και συμβαίνει σε άνδρες κάθε ηλικίας, ακόμα μάλιστα και στα μικρά παιδιά. Η νυχτερινή πεϊκή διόγκωση συσχετίζεται με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά την διάρκεια του ύπνου γρήγορων κινήσεων των ματιών (ύπνος REM) και δεν προκαλείται από σεξουαλική διέγερση.

Αν ένας άνδρας ξυπνήσει κατά την διάρκεια του ύπνου REM ή αμέσως μετά από αυτή την φάση ύπνου, μπορεί να έχει μια πρωινή στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να συμπλέκονται ταυτόχρονα.

Όταν κάποιος άνδρας υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, ο ουρολόγος-ανδρολόγος του μπορεί να του κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις πρωινές του στύσεις. Αν ο ασθενής βιώνει νυχτερινή πεϊκή διόγκωση, υπάρχει μια καλή πιθανότητα τα προβλήματα στύσης του να οφείλονται σε ψυχογενείς λόγους, καθώς η παρουσία πρωινών στύσεων είναι μια ένδειξη ότι το αγγειακό σύστημα του πέους λειτουργεί σωστά.

Αν δεν διαπιστώνεται νυχτερινή πεϊκή διόγκωση, ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί οργανικά αίτια τα οποία μπορεί να προκαλούν τα στυτικά προβλήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρωινές στύσεις δεν είναι το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο αξιολογείται η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας από τον γιατρό. Ο ανδρολόγος θα εξετάσει λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό του άνδρα, το σεξουαλικό του ιστορικό, τα επίπεδα της τεστοστερόνης του και φυσικά τυχόν φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει ο πάσχων.

Συστήνεται σε κάθε άνδρα να απευθυνθεί σε ουρολόγο-ανδρολόγο για μια προληπτική εξέταση, αν διαπιστώσει εμμένουσα αλλαγή στο μοτίβο των πρωινών του στύσεων.

https://andrologia.gr/