ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και η σχέση της με τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα

 Οι άνδρες των οποίων οι σύντροφοι παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν προβλήματα και οι ίδιοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο journal of Sexual Medicine.

Ιδιαίτερα η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση συσχετίστηκαν με την γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξερευνήσει την επίδραση των σεξουαλικών προβλημάτων των ανδρών στην σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, Παρόλα αυτά, λιγότερα είναι γνωστά για το πως η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία του συντρόφου της.

  • Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 26 μελέτες πάνω στο θέμα με ημερομηνίες δημοσίευσης από το 2006 έως το 2019. Οι μελέτες έλαβαν χώρες σε 16 διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο και περιλάμβαναν 15.094 άτομα (2.810 άνρες με μέση ηλικία τα 34 χρόνια και 12.284 γυναίκες με μέση ηλικία τα 32).

  • Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία αυξήθηκε κατά 300% μετά την έκθεση του άνδρα σε γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία.

  • Επιπλέον, η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας ήταν κατά 3.8 φορές υψηλότερη στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι έπασχαν από σεξουαλική δυσλειτουργία. Η μειωμένη επιθυμία, η χαμηλή διέγερση και ο πόνος κατά την επαφή ήταν οι γυναικείες διαταραχές που συνδέονται περισσότερο με στυτική δυσλειτουργία στον σύντροφο.

  • Παρομοίως, η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν κατά 2.5 φορές πιο συχνή σε αυτή την ομάδα ανδρών. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ως προς το ποιες γυναικείες δυσλειτουργίες μπορεί να συνδέονται με αυτό.

  • Οι αναλύσεις άλλων σεξουαλικών παραμέτρων όπως η χαμηλή ερωτική επιθυμία, οι δυσκολίες στον οργασμό και η αποφυγή του σεξ, παρήγαν ανάμικτα αποτελέσματα. Συστήνεται περαιτέρω έρευνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν αιτιώδη σχέση μεταξύ γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και ανδρικής. Ακόμα και έτσι όμως, έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες. Για παράδειγμα η ισορροπία της σχέσης, οι διαφορές στον κύκλο της σεξουαλικής ανταπόκρισης, ο βαθμός σεξουαλικής διέγερσης, περιστασιακοί παράγοντες και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης προτρέπουν τους γιατρούς να εξετάζουν για σεξουαλικά προβλήματα και τους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι προσέρχονται με σεξουαλικές δυσκολίες και να ακολουθούν μια διεπιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους.

https://andrologia.gr/