ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

 Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που προέκυψε με την Τράπεζα Θεμάτων θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος. 

Μίλησε για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, η οποία προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Προβλήματα εδώ και δύο ημέρες

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στα Λύκεια από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αδυνατούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.Δ.Δ) για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ είχε πέσει, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορέσουν να αντλήσουν τα θέματα δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι μαθητές.

Μεγάλη η ταλαιπωρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και σήμερα Τρίτη καθώς η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων από την οποία λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων «ξαναέπεσε».

Διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί από τις 6 το πρωί της Τρίτης προσπαθούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κληρώσουν τα θέματα των σημερινών εξετάσεων και δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόσβασης.

Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλαν τα υπουργεία

Στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης προχώρησαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των λυκείων.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, πραγματοποιήθηκε «επίθεση» στην πλατφόρμα https://trapeza.iep.edu.gr/ με 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο. Η επίθεση «DDoS» όπως χαρακτηρίστηκε, αντιμετωπίστηκε μέχρι τις 9:20 το πρωί, ωστόσο, τα προβλήματα παρέμειναν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ενημερωτικό σημείωμα για το πρόβλημα που αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Εισαγωγικά:

- Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

- Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.

- Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

Σφακιανάκης: «Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις, είπε ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, Πρ. Διεθνούς Ινστ. Κυβερνοασφαλείας, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.