ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Aπολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπορία βρεφών στα Χανιά – Εν αναμονή της απόφασης

 Λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Κυριακής 13/8 ξεκίνησαν οι απολογίες των εννέα συνολικά συλληφθέντων για την υπόθεση του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά.

Ο 73χρονος γυναικολόγος και ιδιοκτήτης του κέντρου πέρασε πρώτος το κατώφλι των ανακριτών, και η απολογία του διήρκεσε περισσότερες από 3 ώρες.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, παραδέχτηκε διαδικαστικές πλημμέλειες σε ελάχιστες περιπτώσεις παρένθετων κυήσεων. Ωστόσο σε σχέση με τις κακουργηματικές κατηγορίες είχε εμπεριστατωμένες ενστάσεις ως προς τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα όσων του αποδόθηκαν. Ασφαλώς οι συγκεκριμένες πλημμέλειες δεν αφορούν το επιστημονικό σκέλος το οποίο εκτελέστηκε με πάσα ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό στα φυσικά πρόσωπα και στην κείμενη νομοθεσία.

Στη συνέχεια το κατώφλι της εισαγγελίας πρωτοδικών Χανίων πέρασε ο 44χρονος εμβρυολόγος, διευθυντής του κέντρου.

Για εφευρέσεις της αστυνομίας έκανε λόγο ο συνήγορος του κατηγορούμενου βιολόγου – εμβρυολόγου, Αλέξης Κούγιας προσθέτοντας ότι ο πελάτης του δεν είχε λόγο να κάνει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως: «Ξαφνικά από ένα σενάριο της αστυνομίας βρίσκεται κρατούμενος αυτή τη στιγμή και μου κάνει εντύπωση πως αυτό το διαβιβαστικό έτυχε αποδοχής από την εισαγγελία και ασκήθηκαν αυτές οι ποινικές διώξεις γιατί δυστυχώς για αυτές τις ποινικές διώξεις, αυτά που κατηγορούν ότι έκανε ως παράνομα ο κύριος καθηγητής είναι όλα νόμιμα. Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει κανείς που να τον κατηγορεί».

Την προσοχή των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για απόκτηση παιδιών από κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης εφιστούν οι ειδικοί.

Όπως δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: «Υπάρχουν πολύ βαρύτατα εγκλήματα, να σας πω ότι ακόμα και η ψευδής βεβαίωση για ιατρικό λόγο επιφέρει την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος άρα αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη αυστηρότητα από τη δεοντολογία μας. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτό το οποίο δέχονται, σε αυτό το οποίο ακούν και όποιος ακούει για θαύματα να θυμάται ότι τα θαύματα τα κάνει η επιστήμη».

Οι έρευνες τόσο της αστυνομίας όσο και του ΣΔΟΕ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.