ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Μπορούν οι στατίνες να βελτιώσουν τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας;

 


Οι στατίνες είναι το φάρμακο που χορηγείται πιο συχνά για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης σε άτομα ηλικίας άνω των 10 ετών. Για να μειώσουν τη χοληστερόλη, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν στατίνες μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή.

Οι στατίνες επιβραδύνουν την παραγωγή χοληστερόλης. Μπλοκάρουν την αναγωγάση HMG-CoA, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ. Σε απάντηση στην αναστολή αυτής της πρωτεΐνης, το σώμα δημιουργεί περισσότερους υποδοχείς που απομακρύνουν τη χοληστερόλη από το αίμα. Οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στη μείωση των υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης. Άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου λαμβάνουν τακτικά στατίνες με σχετική ασφάλεια. Ωστόσο τα εν λόγω φάρμακα , μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι , πόνος στο στομάχι ,φούσκωμα , ναυτία , διάρροια ή εξάνθημα .

Πολλά σκευάσματα στατίνης είναι διαθέσιμα, όπως η ατορβαστατίνη (Lipitor), η φλουβαστατίνη (Lescol), η λοβαστατίνη (Mevacor), η πραβαστατίνη (Pravachol)  και η πιταβαστατίνη (Livalo). Εκτός από τη συνταγογράφηση στατινών και τη σύσταση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα, όπως το νικοτινικό οξύ, το οποίο είναι ένα από τα συστατικά της βιταμίνης Β-3.

Οι στατίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα με στυτική δυσλειτουργία  (ΣΔ), εάν η αιτία της σχετίζεται με υψηλή χοληστερόλη. Για παράδειγμα, κάποιος με αθηροσκλήρωση μπορεί να εμφανίσει ΣΔ ως σύμπτωμα της κατάστασής του. Η θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με στατίνες μπορεί, επομένως, να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων ΣΔ. Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι οι στατίνες μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσουν τη ΣΔ γενικότερα.

Μια ανασκόπηση στο Journal of Sexual Medicine Trusted Source διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν στατίνες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ΣΔ σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα  των στατινών στην αντιμετώπιση  της ΣΔ φτάνει  μόνο από το ένα τρίτο έως το μισό της αποτελεσματικότητας των  αναστολέων  της φωσφοδιεστεράσης-5. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως αυτή την κατηγορία φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το sildenafil (Viagra), για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Για το λόγο αυτό, είναι απίθανο οι γιατροί να αρχίσουν να συνταγογραφούν στατίνες για τη θεραπεία της ΣΔ σύντομα. Ωστόσο, θα συνταγογραφήσουν στατίνες για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης σε άτομα που έχουν επίσης ΣΔ. Ορισμένες φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωή μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ΣΔ.

https://andrologia.gr/