ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η φωτιά πλησιάζει το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Η φωτιά πλησιάζει το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
 Αυτή τη στιγμή σκάνε βλήματα από το πεδίο βολής και ακούγονται σε όλη την περιοχή.

Τρίτη νύχτα αγωνίας διανύουμε στην Αλεξανδρούπολη, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, αναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές να εκκινήσουν, περί τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Σοκαριστικό video από drone πριν από λίγο, δείχνει ότι η φωτιά πλησιάζει το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ουσιαστικά βρίσκετε ακριβώς από πίσω του. Σήμα εκκένωσης στην περιοχή από το 112.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο υπάρχουν 130-150 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Βάσει του σχεδίου, θα γίνουν διακομιδές σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων. Η εκκένωση ξεκίνησε με 12 νεογνά, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο.

Η εκκένωση γίνεται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και συνοδεία γιατρών. 11 νεογνά διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ένα διασωληνωμένο νεογνό στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν ως προπομπούς οχήματα της ΕΛΑΣ.

Οι ενήλικες ασθενείς θα μεταφερθούν, κατά πληροφορίες, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Νωρίτερα, κλήθηκαν και παρέλαβαν με ΙΧ οι συγγενείς τους, όσους ασθενείς μπορούσαν να λάβουν εξιτήριο.

Μπορεί να είναι εικόνα Το Πεντάγωνο

Επικεφαλής του συντονισμού είναι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, οι οποπίοι μετείχαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ.

Ακούγονται εκρήξεις

Το μέτωπο της Κίρκης έχει οργιάσει! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΥΑ κ. Κουκουλωμάτη, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα το πεδίο βολής “Αλίκη” και κατευθύνεται προς Χιλή & Νοσοκομείο.

Σκάνε βλήματα – Ακούγονται στην περιοχή! “Ασύλληπτη” χαρακτήρισε την ταχύτητα της φωτιάς ο διοικητής – Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους της περιοχής.

Το δάσος βόρεια της Αλεξανδρούπολης καίγεται από άκρη σε άκρη με το μέτωπο να εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα με την εικόνα να είναι απογοητευτική.

Η φωτιά πέρασε λίγο έξω από την Παλαγία και όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται από τον οικισμό και κινείται βορειοδυτικά προς την Πλάκα όπου εκεί εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα για την ώρα.

Άλλο ένα μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο και στην περιοχή της Ιάνας και κατευθύνεται προς Κίρκη.

Φωτιά στη Βοιωτία: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο της πυρκαγιάς – Δύσκολη νύχτα στο Σαράντι

Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε κοντά στον οικισμό Πρόδρομος και επεκτάθηκε στη συνέχεια φτάνοντας μέχρι την τουριστική περιοχή Σαράντι της Βοιωτίας, που έχει εκκενωθεί.

Οι φλόγες μπήκαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τις ζημιές από τα σπίτια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, αλλά και αγροικίες, ενώ τραγικό θάνατο βρήκε κτηνοτρόφος από αναθυμιάσεις καθώς πήγε να σώσει το κοπάδι του.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Θήβας «καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν τα Χώστια και ο οικισμός Σαράντι».

Στους διάφορους οικισμούς έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως επίσης και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά οι δυνατοί άνεμοι που συνεχίζουν και αυτή την ώρα δεν αφήνουν την παραμικρή αισιοδοξία για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, έτσι ώστε να υπάρχει ευχέρεια κίνησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, και όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασίου «ας ελπίσουμε ότι θα κοπάσει ο άνεμος και θα βελτιωθεί η εικόνα».

Άλλωστε αυτό περιμένουν και οι πυροσβέστες οι οποίοι είναι δύσκολο να παρέμβουν σε αυτή τη φάση αλλά πιστεύουν ότι όταν πέσουν τα μποφόρ θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρέμβουν και αν ανακόψουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς μέχρι το ξημέρωμα που θα φτάσουν και πάλι στην περιοχή τα εναέρια μέσα.

Νύχτα αγωνίας στα Ψαχνά – Τρία ενεργά πύρινα μέτωπα 

Μία εφιαλτική νύχτα έχουν μπροστά τους οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν στη μεγάλη φωτιά της κεντρικής Εύβοιας.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι και ο πονοκέφαλος των πυροσβεστών.

Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα απο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.

Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα αλλά και εγκατάστασεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση των καταστροφών.

Οι επιτελείς των πυροσβεστών φοβούνται τον πολύ τον δυνατό αέρα.

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.