ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

BEAR GRYLLS

Bear Grylls
Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος
Αξιοπερίεργο, ίσως, αλλά όλοι οι ακραίοι τύποι οι οποίοι μας μίλησαν σε αυτό το αφιέρωμα έχουν ένα κοινό: Ολοι ισχυρίζονται ότι επιδίδονται σε απίθανες ακρότητες απλώς επειδή δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Στην περίπτωση του «Αρκούδου» Γκριλς, όμως, και του reality αδρεναλίνης του, τα όρια είναι μια ακόμη πιο σχετική έννοια.

Ολοι πιστεύουν ότι το «Bear» (σ.σ. Αρκούδος) είναι το πραγματικό σας όνομα...

Με βάφτισαν Edward, αλλά ξεκίνησαν να με φωνάζουν Teddy, όπως λέμε «teddy bear». Το ξέρω, δεν ακούγεται και πολύ αντρικό, αλλά το συνήθισα. Η αδελφή μου με αποκαλούσε Bear από μικρό και τελικά μου έμεινε. Οταν ήμουν παιδί, το μισούσα. Αναρωτιόμουν «γιατί να μην έχω ένα κανονικό όνομα;». Αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Η σύζυγός μου έχει επίσης ασυνήθιστο όνομα, τη λένε Shara. Και τους τρεις γιους μας τους λένε Jesse, Marmaduke και Huckleberry. Οπότε, μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε κάτι σαν παράδοση στα παράξενα ονόματα.

Τι πιστεύετε ότι αποκομίζουν οι τηλεθεατές που παρακολουθούν τις σειρές σας (σ.σ. Το Ultimate Survival, το Man Vs Wild και το πιο πρόσφατο, που τιτλοφορείται Worst Case Scenario) σχετικά με τις αντιδράσεις τους σε μια κρίσιμη κατάσταση; Μπορεί το καινούριο σας σόου να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τον πανικό τους;

Αυτή είναι και όλη του η ουσία: Θέλω να δείξω στους ανθρώπους τι να κάνουν όταν βρεθούν υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Ο σημαντικότερος λόγος που κάποιος πανικοβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ότι βρίσκεται τόσο μακριά από τις ανέσεις του, σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, οπότε η πρώτη του ενστικτώδης αντίδραση είναι ο πανικός. Οσο πιο εξοικειωμένος είναι κανείς με μια κατάσταση τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πανικοβληθεί, και τόσο πιθανότερο είναι να σκεφτεί με διαύγεια και να κάνει αυτό που πρέπει. Ετσι, αυτό που κάνω είναι να θέτω τον εαυτό μου σε τέτοιου είδους καταστάσεις και να προσπαθώ να πω στους ανθρώπους με ήρεμο τρόπο «αυτό χρειάζεται να κάνετε». Ο χρυσός κανόνας είναι να σκέφτεται κανείς καθαρά, να παραμένει ψύχραιμος και να δρα με αποφασιστικότητα.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσατε να φανταστείτε;

Το χειρότερό μου είναι να βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους. Τότε με καταβάλλει απίστευτη αμηχανία. Ξέρω, φαίνεται περίεργο για κάποιον που κατά τα άλλα μπορεί να φάει και μυρμήγκια για να επιζήσει. Στο βουνό, όμως, και στη ζούγκλα δεν έχω πρόβλημα. Αλλά σε ένα χώρο με ανθρώπους που δεν γνωρίζω... Υποθέτω ότι για όλους μας υπάρχουν καταστάσεις που αισθανόμαστε ότι μας ζορίζουν. Η γυναίκα μου, όμως, επιμένει: «Πάρ' το απόφαση, σ' αυτό το κοκτέιλ πάρτι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε».

Ποιο είναι το πιο ρομαντικό και ποιο το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει για την οικογένειά σας;

Το πιο ρομαντικό: Κάναμε πρωινό μπάνιο γυμνοί κάπου στην Ισπανία. Με θυμάμαι να γονατίζω στην άμμο και να κάνω πρόταση γάμου στη Shara. Πριν προλάβω να ολοκληρώσω, ένα κύμα με παρέσυρε στη θάλασσα! Ηταν μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Ομορφη και γλυκιά. Οσο για το πιο τρελό πράγμα, τέτοιες στιγμές έχουν υπάρξει αμέτρητες. Οταν, για παράδειγμα, ζούσαμε σε ένα μικρό νησί στα παράλια της βόρειας Ουαλίας, μοιραστήκαμε πολλές περιπέτειες, είτε κάνοντας πικ νικ στο βουνό είτε διθέσιο ποδήλατο στα πιο απίθανα μέρη...

Για ποιο λόγο συμμετέχετε διαρκώς σε καινούριες προκλήσεις ακόμα κι αν είναι επικίνδυνες;

Θα είμαι ειλικρινής: Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο είμαι καλός! Πάντα με ενθουσίαζαν οι δύσκολες καταστάσεις και ανέκαθεν μου άρεσε η άγρια φύση και τα βουνά. Εχω κατορθώσει να βρω τον τρόπο να επιβιώνω σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και τη μαγεία αυτών των στιγμών δεν τη βιώνεις στην καθημερινή ζωή. Η καθημερινότητα μπορεί να σε κάνει μαλθακό. Αυτό που μου αρέσει σε αυτές τις ξεχωριστές καταστάσεις, όποιες κι αν είναι, είναι ότι η ζωή απογυμνώνεται και γίνεται πιο ωμή. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αισθάνομαι ότι ζω πραγματικά. Γι' αυτό νιώθω πολύ τυχερός που έχω μια δουλειά στην οποία κάνω πράγματα που αγαπώ.

Δημοσιεύτηκε στο HOMME
  • Bear Grylls

    Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο


    Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών. Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
    Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος.
    Πώς θα τον ξαρμυρίσετε
    • Ξεπλένετε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
    • Τον κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
    • Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
    • Αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
    • Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
    • Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
    Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου
    Για να καθαρίσετε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον βουτάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε νερό βραστό.
    Η συντήρηση
    • Αν δεν τον μαγειρέψετε αμέσως, τυλίγετε τον μπακαλιάρο σε πλαστική μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο.
    • Αν σας περισσέψει ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον διατηρείτε στην κατάψυξη, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ



    Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται

    Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται μαζί τους
    Τη θέση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς».
    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συγκυβέρνηση και η διαπλοκή παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι» το οποίο, όπως είπε «το έχουν έτοιμο, στο αγγλικό πρωτότυπο και θα το εμφανίσουν μετά τις εκλογές». Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας «σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια. Και στις δημοκρατίες, η εντολή του λαού δεν παραβιάζεται και δεν παραχαράσσεται». Αναλύοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι κοντά» αφετέρου δε, τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και στις εκλογές αυτές θα νικήσει για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο, δείχνοντας τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη».
    Γενικεύοντας τον προβληματισμό του γύρω από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις κοινωνίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χρηματοπιστωτική -και, στη συνέχεια, οικονομική- κρίση απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής υπερβαίνουν την κλίμακα του έθνους- κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κλιματική αλλαγή, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων, που, δυστυχώς, όπως είπε, η καλλιέργειά τους επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνουν ένα σύνολο επίκαιρων προβλημάτων που δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική λύση σε εθνικό επίπεδο.
    Το φαινομενικά εθνικό είναι πραγματικά ευρωπαϊκό και αντιστρόφως, είπε ο κ. Τσίπρας αποκρούοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή «πολιτική της λαμπρής απομόνωσης», ενδεχόμενο που θα ήταν «μακάρια ψευδαίσθηση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η εικόνα αυτή, διευκρίνισε, δεν σημαίνει απίσχνανση του εθνικού κράτους, γιατί οι εθνικές κυβερνήσεις παραμένουν οι φορείς των κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι λαοί της Ευρώπης αναζητούν το έναυσμα, τη σπίθα της αλλαγής και σε αυτό τον ευρωπαϊκό περίγυρο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι απλώς μια εσωτερική αλλαγή φρουράς, αλλά είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και μοναδική ευκαιρία για τους λαούς της.
    Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μπορούσε να είναι -ούτε και είναι- εσωστρεφές και εθνοκεντρικό. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η ακύρωση του μνημονίου που η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έχει στο συρτάρι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης κατά την οποία θα ζητήσει από τους δανειστές την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα δανειακή σύμβαση, από μηδενική βάση.
    Σ' αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσίπρας θα διεκδικήσουμε:
    1. Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.
    2. Την πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».
    Αναφερόμενος στην κρίση της Κριμαίας ο κ. Τσίπρας αποστασιοποίηθηκε πλήρως από την πολιτική τής κυβέρνησης και της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί μία ακόμα ιστορική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί, όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε συγκροτημένη διεθνή πολιτική δύναμη προώθησης της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά, αντίθετα, για πρώτη φορά επέλεξε ως εταίρο, κυβέρνηση με ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία. Πρόκειται για θλιβερή έκπτωση αρχών και αξιών, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν είναι, άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα».

    Safka: Εστιατόριο Απριλίου

    Το Wine Club του Αλέξανδρου Μεγαπάνου και η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν 
    Safka, ένα σκανδιναβικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας 
    Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014,  9:00 μμ

      
    A. Megapanos Winery and The Gastronomy & Culture Club presen t
     Safka, a Nordic restaurant in the center of Athens 
    Thursday, April 3, 2014, at 9:00 pm


    Ένα  χρόνο σχεδόν μετά την πρώτη γνωριμία μας με το σκανδιναβικό εστιατόριο Safka (φαγητό στα φινλανδικά) επιστρέφουμε για να απολαύσουμε ένα διαφορετικό εποχικό μενού ειδικά σχεδιασμένο για εμάς. Το μενού συνοδεύεται από 3 λαμπερά κρασιά του Αλέξανδρου Μεγαπάνου.  Το Safka σύστησε στο Αθηνα ϊκό κοινό τις άγνωστες αλλά εκλεπτυσμένες γεύσεις του ευρωπαϊκού βορρά. Η ιδέα είναι υψηλή γαστρονομία σε προσιτές τιμές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης, Samu Koskinen, έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το διάσημο σκανδιναβικό Aquavit της Nέας Υόρκης, ενώ πριν 2 χρόνια ήρθε δεύτερος στο Top Chef της Φινλανδίας. Τα υλικά του είναι πάντα αυστηρά επιλεγμένα και φρέσκα και η μετατροπή τους σε πιάτα προσεκτική και ενδιαφέρουσα γευστικά και αισθητικά.  Η αδερφή του σεφ, Marika Koskinen, μαιτρ και συνιδιοκτήτρια, που ζει 26 χρόνια στην Ελλάδα, φροντίζει για το άψογο service.  Ο χώρος, μια minimal δημιουργία με ‘φτωχά υλικά’ της αρχιτεκτόνισσας Παναγιώτας Καμπέρου, ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του βιομηχανικού κτιρίου και την περιοχή, αλλά και με τις αφαιρετικές συνθέσεις των πιάτων του σεφ.

    A year after our first visit to the nordic restaurant Safka (food in Finnish) we count the days until we can once again enjoy a select seasonal menu designed especially for us.Three excellent wines from Megapanos Winery will complete the menu.  Safka introduced to the Athenians the unknown but sophisticated flavours of Scandinavia. The concept of the restaurant is high-quality gastronomy at affordable prices. Chef and co-owner of the restaurant, Samu Koski nen, has worked in award-winning restaurants around the world, among them the famous Scandinavian 'Aquavit' in New York, whilst two years ago he ranked second in the Top Chef show in Finland. The ingredients he chooses are always carefully selected and fresh, and their transformation into dishes undertaken with great care, to make them both delectable and aesthetically interesting. The chef’s sister, Marika Koskinen, maitre and co-ower, who has lived in Greece for the past 26 years, is responsible for the impeccable service. The space, a minimal creation with 'poor materials' designed by architect Panayota Kamberou, fits perfectly with the industrial style of the building and of the area, but also with the abstract compositions of the chef.
      Mενού 
    ¡  Σαλάτα εποχής με νιφάδες γύρης, αρωματικά κρουτόν, γραβιέρα Τήνου και βινεγκρέτ από μύρ τιλλα
    Σαββατιανό Μεγαπάνου
    ¡  Παστράμι σολομού με καπνισμένο γογγύλι και κρέμα με χρένο
    Πέτρινο Κελάρι λευκό
    ¡  Τρυφερή χοιρινή πανσέτα με σπανάκι, πουρέ άγριων μανιταριών και σάλτσα κέδρου
    Αγιωργίτικο Μεγαπάνου 
    ¡  Κέικ πικρής σοκολάτας, σιγομαγειρεμένα αχλάδια και αλμυρή καραμέλα 
    Τιμή 33€ 
    Στο δείπνο περιλαμβάνεται φρεσκοψημένο ψωμί από βύνη. Κάθε ποτήρι κρασιού περιέχει 120 ml.
    Κρατήσεις: 6944386175 
    Safka, Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 52 43 340. Εύκολο πάρκινγκ στους γύρω δρόμους καθώς και στις Αχιλλέως και Θερμοπυλών.

    Χάρτης: Πατήστε  εδώ



      
    MENU 
    ¡  Seasonal salad with bee pollen flakes, scented crouton, Gruyère from Tinos island and blueberry vinaigrette
    Savatiano Megapanos 
    ¡  Salmon pastrami with smoked turnip and horseradish creamThe Old Cellar White 
    ¡  Tender pork pancetta with spinach, wild mushroom purée and cedar sauce
    Agiorgitiko Megapanos 
    ¡  Bitter chocolate cake with slowly-cooked pears and savoury caramel sauce The dinner includes freshly baked bread with barley malt.
    Price: 33 €
    Reservations at T: 6944386175 
    Safka, 80-82, Megalou Alexandrou str., Keramikos, T: 210 52 43 340 . Parking is readily available on the surrounding streets as well as on Achilleos and Thermopylon.  

    Έφθασε το πρωτοσέλιδο από Το ΧΩΝΙ της 23ης Μαρτίου



    Camp ποδοσφαίρου Χατζηπαναγής στον Κολινδρό.


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΒΡΗ



    "Σκέφτομαι να διαμαρτυρηθώ έντονα στον ΟΗΕ στη Γενεύη γιατί οι ελληνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας διέκοψαν ζωτικές διευκολύνσεις προς αλλοδαπούς εντός Ελλάδας οι οποίες δίδονταν από συνεργάτη εξαίρετου Βουλευτού διά του υπηρεσιακού βουλευτικού οχήματος... Ευελπιστώ να με διευκολύνει το Προεδρείο της Βουλής ώστε να μπορέσω να ψηφίσω με επιστολική ψήφο όσο θα είμαι στη Γενεύη και στην Κουρσεβέλ"

    Συναντήσεις του Γιώργου Φαρμάκη στη Βροντού


    Γιώργος Φαρμάκης: «Και στη Βροντού δίνουμε την καθημερινή μάχη ενωμένοι, δίπλα στους δημότες»



    Ο επικεφαλής του «Συνδυασμού Ευθύνης» και υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Δίου – Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαρτίου, συναντήσεις στη Βροντού, μαζί με τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού.

    Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την περιοχή και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με κατοίκους της περιοχής όσο και με υποψηφίους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους από την Βροντού. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα τρέχοντα θέματα της περιοχής.


    Ο Γιώργος Φαρμάκης, απευθυνόμενος στους υποψηφίους συμβούλους δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με διαφάνεια, ισονομία και αλληλεγγύη θα παλέψουμε δίπλα στους πολίτες ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει έτοιμους για να ξεπεράσουμε την φθορά της καθημερινότητας. Με καθαρές θέσεις και λύσεις να δώσουμε την καθημερινή μάχη για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, ενωμένοι, δίπλα στους δημότες» 

    Εορδαϊκή Δύναμη: Ο σύλλογος που αγνοεί την λέξη «ήττα»


    Η αποστολή της Εορδάικης Δύναμης στην Ολλανδία 































    Συνεπής στο ραντεβού της με τις διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων για ακόμη μια φορά ο σύλλογος τουTaekwondo από την Πτολεμαΐδα Εορδαϊκή Δύναμη, αφού στις δύο  αποστολές της οι αθλητές της ανέβηκαν στο βάθρο.

    Ο Χρίστος Χριστίδης (προπονητής του συλλόγου) έχει δουλέψει σκληρά με τους αθλητές του γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα τερέν και μάλιστα στους μεγάλους αγώνες.

    Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Taekwondo το οποίο έλαβε χώρα στην Χαλκίδα η Ειρήνη Μπουράκη φόρεσε στο λαιμό της το αργυρό μετάλλιο, ενώ η Ειρήνη Γκανίδου με την κατάκτηση της 3ης θέσης  απέκτησε το δικαίωμα της μοριοδότησης για την Γ΄Βάθμια εκπαίδευση.


     Στην Ολλανδία
    Η Ειρήνη Γκανίδου κρατώντας το μετάλλιο δίπλα από τον προπονητή της Χρίστο Χριστίδη

    Τρεις αθλήτριες της Εορδαϊκής Δύναμης πάλεψαν σαν λέαινες στο 41th Lotto Dutch OpenTaekwondo Championships 2014!  Πρόκειται για τις: Γραμματική Χρηστίδου, Βασιλική Χρηστίδου και Ειρήνη Γκανίδου. Η παρουσία των κοριτσιών ήταν άξια λόγου αφού επέδειξαν πάθος και δύναμη στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα στις αποσκευές η μία από αυτές έφυγε με το χάλκινο μετάλλιο. 
    Ο λόγος για την Ειρήνη Γκανίδου η οποία δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα.
    Η Γραμματική Χριστίδου «έπεσε» με μια αθλήτρια παγκόσμια κλάσης την Αζερμπαϊτζάνη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στον δεύτερο της αγώνα.
    Αντίστοιχα η νεότερη της παρέας Βασιλική Χριστίδου μετά από εξαιρετικό αγώνα έχασε στον πόντο.

    Το μέλλον

    Σίγουρα ο σύλλογος της Πτολεμαϊδας  «Εορδαϊκή Δύναμη» δείχνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον. Φαίνεται πως ο Χρίστος Χριστίδης με προσήλωση και με ιδιαίτερη φροντίδα χτίζει μια ομάδα που θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια.

    Χρίστο keep walking

    Άρθρο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σωματαρίδη από το live-in.gr

    Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γη

    Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γηlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
    Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γηlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
    Ένα σημαντικό θέμα που αποτέλεσε πεδίο γόνιμου προβληματισμού έθιξε η ομιλία που διοργάνωσε η Μητέρα Γη για τον εμβολιασμό το απόγευμα του Σαββάτου στην Εκάβη. Με ομιλητές τις παθολόγους Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα, την Μαρία-Μυρτώ Γρίβα και τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Λογγινίδη αναλύθηκαν το ιστορικό, τα υπάρχοντα δεδομένα και η νομική διάσταση του ζητήματος.
    Τα εμβόλια θεωρούνται από την πλειοψηφία των ιατρών ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που οδήγησαν σε μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα παγκοσμίως. Ωστόσο η κα Ευθυμιάδου-Γρίβα αντέτεινε ότι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και η μείωση του υποσιτισμού περισσότερο που μείωσαν τη θνησιμότητα.
    Σε αντίθεση με τα φάρμακα, που χορηγούνται σε ήδη πάσχοντες, τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιή άτομα.  Προκειμένου να παρέχουν την όποια προστατευτική δράση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι και αυτά όπως και οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα συμβάντα. Γενικώς, έγινε εκτενής αναφορά στη αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι δόσεις και η ισχύς των συστατικών των εμβολίων, με τις πανενέργειες να είναι σοβαρότατες και να εμφανίζονται στο 5% έως 10% των εμβολιαζόμενων.
    Επιπλέον, η πρώτη ομιλήτρια σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί τα εμβόλια ενδυναμώνουν νοσήματα που πρωτύτερα ήταν άγνωστα και ειδικότερα εξέφρασε τον φόβο της για τη 2η γενιά εμβολίων με τεχνολογικά ανασυνδυασμένο DNA, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν λέμε ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα «ζαλίζουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα φανταστείτε τι κάνουν αυτά τα εμβόλια».
    Παίρνοντας το λόγο η κα Γρίβα αναφέρθηκε στην ευθύνη της απόφασης να μην εμβολιάσει το παιδί ένας γονιός, αντιστρέφοντας το ερώτημα «ποιος γιατρός παίρνει την ευθύνη ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες;» Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι απόλυτο αποτέλεσμα ότι ο οργανισμός θα αναπτύξει ανοσία, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό «μαθητευόμενη μαγεία».
    Πρόκειται για τομέα που έχει τεράστιο κόστος έρευνας και παραγωγής και ωστόσο γίνεται λόγος για «αντιεμβολιαστικό λόμπι», ενώ οι άνθρωποι που εκφράζουν τέτοιου είδους ανησυχίες δεν έχουν κανένα κέρδος πέρα από την υγεία τους και των οικογενειών τους. «Αν είναι ασφαλή τα εμβόλια, γιατί βελτιώνονται συνέχεια;» αναρωτήθηκε ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εμβολίων 2ης γενιάς, που είναι ασφαλή σε ό,τι έχει να κάνει με λοιμώξεις και έχουν παρατεταμένη ενέργεια, αλλά φέρουν κινδύνους ανάπτυξης όγκων ή ενσωμάτωσης ιικών ογκογονιδίων.
    Η επίσημη θέση είναι ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές, έχουν εξαλείψει νοσήματα όπως η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. «Όμως, αν και το ποσοστό παρενεργειών είναι μικρό, αν τύχει σε εσένα θα είναι 100%». Ακόμα, η κα Γρίβα είπε ότι τα νέας γενιάς εμβόλια περιέχουν και άλλα συστατικά όπως την thermirozale που βασίζεται στον υδράργυρο και αποσύρθηκε από σκευάσματα μετά από σύσταση των Αμερικάνων Οργανισμού Φαρμάκων και Παιδιατρικής Ακαδημίας.
    «Τα νευρολογικά συμβάντα είναι από τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό ζήτημα να γίνει η αιτιακή συσχέτιση με τον εμβολιασμό, όμως για τα πολυδύναμα εμβόλια είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η υπεύθυνη ουσία. Παράγοντας μπορεί είναι και η βιομηχανοποιημένη διατροφή με την οποία μεγαλώνουν οι γενιές τις τελευταίες δεκαετίες».
    Έπειτα έγινε αναφορά μιας σειράς σοβαρών παρενεργειών με χρονική ή αιτιακή συσχέτιση. Ειδικότερα δεδομένα δόθηκαν για τη σχέση των εμβολίων με τον αυτισμό και την περίπτωση όπου δυο παιδιά αποζημιώθηκαν από ειδικό αμερικανικό δικαστήριο με δέκα εκατομμύρια δολάρια «για τον πόνο και τα βάσανα, καθώς και την δια βίου φροντίδα τους πλήγματος που υπέστησαν», απόφαση η οποία εκδόθηκε φέτος.
    Περνώντας στον εμβολιασμό ενηλίκων, η κα Γρίβα υπογράμμισε πως «όποιος εμβολιάζεται δεν είναι προστατευμένος και μίλησε για την όχι και τόσο «νέα» γρίπη Η1Ν1 που είχε ανιχνευθεί σε προσωπικό στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. Το 1976 διενεργήθηκε σε επείγουσα βάση εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού των ΗΠΑ, λόγω φόβου πανδημίας, η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, εμφανίστηκαν περιστατικά συνδρόμου Guillain Barre.
    «Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν «συνεπή» στοιχεία ύπαρξης αυξημένου κινδύνου συνδρόμου Guillain Barre. Παρενέργειες υπάρχουν όμως και ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια λίστα 17 περιστατικών που ο εμβολιασμός προκάλεσε σοβαρές διαταραχές. Στην Αμερική είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση από επαγγελματία του τομέα Υγείας. Στην Ελλάδα, το κράτος συνιστά να τηρηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, άρα η απόφαση ανήκει σε αυτόν που ακολουθεί τη σύσταση και ο γιατρός έχει την ευθύνη για πλήρη ενημέρωση».
    Τελική παρατήρησή της δεύτερης ομιλήτριας ήταν ότι ο κλάδος των εμβολίων είναι μια «επιχείρηση βασισμένη στο φόβο» (όπως είναι και ο τίτλος βιβλίου που εξέδωσε ο πρώην υπεύθυνος του γερμανικού προγράμματος εμβολιασμών Dr. Gerhard Buchwald), με τον οποίο εξαναγκάζει τους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση.
    Τελευταίος πήρε το λόγο ο κ. Λογγινίδης, δίνοντας πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας και ειδικότερα για το δικαίωμα εγγραφής ή όχι στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί, που ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι που να την απαγορεύει. Το χαρακτήρισε ένα ζήτημα «φυσικής ηθικής με μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια εποχή που ο άνθρωπος αποξενώνεται από τη φύση του».
    Νομικά, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε περίπτωση πανδημίας. Αν υπήρχε υποχρεωτικά θα προβλεπόταν και ποινή για μη εμβολιασμό, ενώ στη λίστα εμβολίων του ΕΟΦ χωρίζονται σε απαραίτητα και συνιστώμενα, χωρίς να γίνεται αναφορά για υποχρεωτικά.
    Κατά την εγγραφή στο σχολείο συνηθίζεται να ζητείται το βιβλιάριο του παιδιού όπου αναφέρονται οι εμβολιασμοί, όμως ο ομιλητής αντέτεινε ότι θα μπορούσε ο κηδεμόνας να ζητήσει από τον διευθυντή του σχολείου να υπογράψει αυτός ότι δεν θα αντιμετωπίσει παρενέργειες το παιδί του από τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχολείο που δεν έχει σχολίατρο δεν θα πρέπει να διατηρεί φακέλους υγείας των μαθητών, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα που μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο επαγγελματίες της υγείας.
    Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση με συμμετοχή αρκετών από τους. Η γενική άποψη που εξέφρασαν οι παθολόγοι-ομιλήτριες ήταν ότι ο εκφοβισμός είναι παραβατικός και ότι «φθάνουμε σε μια άρρωστη κοινωνία από παιδιά. Θεραπευόμαστε από την ώρα που γεννιόμαστε».

    Αλέξανδρος Σωματαρίδης

    www.live-in.gr



    Ανανέωση στη διαιτησία Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΦΑΤΖΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Δ.Π. ΠΙΕΡΙΑΣ


    Ο τριανταπεντάχρονος Κώστας Λαφατζής είναι ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Πιερίας. Ο εκλεκτός των Πιεριέων διαιτητών με δεκάχρονη επιτυχή πορεία στο δύσκολο και επίπονο χώρο της διαιτησίας, αναλαμβάνει τα ηνία του συνδέσμου μετά από την πλήρη ανανέωση που αποφάσισε η συνέλευση των μελών στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.
    Πέρα του κ. Λαφατζή, τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται για πρώτη φορά, δείγμα της φιλοσοφίας που επικρατεί στις τάξεις των ΄΄αρχόντων των γηπέδων ΄΄ για υλοποίηση της άποψης …τόπο στα νιάτα.
    Ο νέος πρόεδρος κατείχε τη θέση του εφόρου της λέσχης στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο.
    Ο Κώστας Λαφατζής είναι αξιολογημένος βοηθός διαιτητής Football League, τυγχάνει της αποδοχής και αναγνώρισης του συνόλου των υπευθύνων του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ασφαλώς θεωρείται από τους εξελίξιμους στον ευαίσθητο τομέα της διαιτησίας.
    Το παιχνίδι που σκιαγραφεί την διαιτητική καριέρα του Κώστα, είναι η περυσινή συνάντηση για τα play-off μεταξύ Νίκης Βόλου-Παναιτωλικού 1-1, όπου σε ένα δύσκολο και καθοριστικό αγώνα και οι δύο ομάδες αναγνώρισαν και επικρότησαν το έργο του.
    Στην τριετή διάρκεια της νεοεκλεγείσας διοίκησης των διαιτητών της Πιερίας, ο Κώστας Λαφατζής και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν την επαναδραστηριοποίηση του συνδέσμου με πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της διαιτητικής οικογένειας αλλά και την προώθηση όσο το δυνατό περισσότερων Πιεριέων διαιτητών στην κορυφή της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής διαιτησίας.
    << Αγαπώ το ποδόσφαιρο και επιθυμώ να το υπηρετώ. Βέβαια έγινα διαιτητής γιατί απλά δεν είχα ταλέντο ως ποδοσφαιριστής >> δηλώνει αφοπλιστικά ο κ. Λαφατζής.
    Ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Πιερίας Δημήτρης Ελευθεριάδης και το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης συγχαίρουν το νέο συμβούλιο των διαιτητών του Νομού μας, με την ευχή ότι η μέχρι τώρα επιτυχή συνεργασία με την επιτροπή διαιτησίας και με το σύνδεσμο, να συνεχισθούν ακόμα περισσότερο προς όφελος του Πιερικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ 11 Χ 11 Β ΦΑΣΗ 2η Αγωνιστική Απόλλων Καλαμαριάς - ΠΑΕ ποντίων Κατερίνης 1 - 0

    Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

    Άσπρος σίφουνας απειλεί να «καθαρίσει» την κυβέρνηση – Και ο Σηφουνάκης δεν ψηφίζει την διάταξη

    Gala-570
    Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται τελικά η υπόθεση με το φρέσκο γάλα αφού όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο στη Βουλή και μάλιστα μπροστά στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αθανάσιο Σκορδά, ούτε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης αναμένεται να ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.
    Διευρύνεται πλέον και άλλο το μέτωπο των «ανταρτών» που αντιδρούν για το γάλα τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ.
    Η παρέμβαση Σηφουνάκη έγινε την ώρα που ο κ. Σκορδάς μιλούσε σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους. Βλέποντας τον υφυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του είπε:
    «Εγώ πάντως να ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτή την διάταξη. Αυτή η διάταξη δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή».
    Στη συνέχεια μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του-η Μυτιλήνη-έχει πάνω από 250.000 αιγοπρόβατα και σημείωσε ότι με την συγκεκριμένη διάταξη όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του δεν θα μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους καθώς όχι μόνο η Μυτιλήνη, αλλά και όλη η Ελλάδα θα πλημμυρίσουν από εισαγόμενα γάλατα.
    «Πυροσβεστική» παρέμβαση Βενιζέλου
    Πριν από λίγο πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο για αλλαγές που θα ικανοποιήσουν και τους βουλευτές που αντιδρούν.
    Προανήγγειλε βελτιώσεις, που όπως είπε θα γίνουν να κριθεί πως είναι απαραίτητο. "Δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας. Το γάλα είναι σοβαρό θέμα, ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας;", είπε και πρόσθεσε πως άμεσα θα υπάρξει διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους (γαλακτοπαραγωγούς και εταιρίες).
    Υπουργείο Ανάπτυξης: Έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη
    Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για να υπεραμυνθεί της διάταξης για το φρέσκο γάλα διένειμε ενημερωτικό σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος και παραθέτοντας στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Κύπρο.
    Διαβάστε τι λέει:
    Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ο συνολικός δείκτης της κατηγορίας διατροφή. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά +8,5%, ενώ οι τιμές της συνολικής κατηγορίας της διατροφής +4,9%. Για το 2013, οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος συνέχισαν να αυξάνονται (+3,5% την περίοδο Δεκ. 2012-Δεκ. 2013), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της διατροφής παρουσίασε πτώση (-0,6%). Ακόμη χειρότερα, για το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών, η μέση τιμή ενός λίτρου (πλήρες) αυξήθηκε από 1,12 ευρώ το 2009 σε 1,27 ευρώ το 2012 (αύξηση +13,4%).
    Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπό το πρίσμα της συμφωνίας με την τρόικα για το "φρέσκο" γάλα, και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου πλαισίου είναι η ακριβή τιμή, η πόλωση της αγοράς και οι λιγότερες επιλογές για τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα το σημερινό πλαίσιο δεν δίνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και ακυρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής παραγωγής, επομένως οι αγελαδοτρόφοι μειώνονται.
    Το υπουργείο, στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα το στείλει και στους βουλευτές, υπογραμμίζει τρία οφέλη από τη συμφωνία με την τρόικα:
    - Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
    - Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας -παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας ως προς αυτό- στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά.
    - Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται με αποτελεσματικότερο τρόπο η κατανάλωσή του από τους καταναλωτές που επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.
    Τα στοιχεία
    Αναλυτικά, στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου, προκειμένου να σχηματίσει δική του γνώμη ο καταναλωτής γιατί το παστεριωμένο γάλα πωλείται ακριβότερα μόνο στην Ιταλία και στην Κύπρο, υπογραμμίζονται τα εξής:
    - Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς γάλακτος επιβαρύνει κατά 25% όλο το κύκλωμα μεταποίησης, διανομής, λιανεμπορίου και κατανάλωσης γάλακτος. Η ανάγκη διανομής καθημερινά σε πολλά μικρά σημεία της επικράτειας και μάλιστα σε μικρό χρονικό περιθώριο, σε συνδυασμό με το κόστος των επιστροφών και την απουσία εναλλακτικών δικτύων διανομής κάνουν επιτακτική την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
    - Το γάλα που διακινείται στην ελληνική αγορά είναι παστεριωμένο. Το σχετικό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μόνο δυνητικά την αναφορά «φρέσκο». Επίσης, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ισχυρισμός «φρέσκο» δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής.
    - Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι) δεν προκύπτει από τη νομοθεσία η ημερομηνία λήξης, αλλά ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το κάθε προϊόν. Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και για το γάλα. Επομένως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
    - Η διάκριση ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα «υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας» -που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης- οδηγεί σε μια τεχνητή «πόλωση» της αγοράς. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές. Ως γνωστόν, περισσότερες επιλογές σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση τιμών.
    - Το γάλα που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής από τα ψυγεία είναι είτε διάρκειας 5 ημερών, είτε 40 και πάνω. Οι ενδιάμεσες επιλογές είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες, και μόνο 6 προϊόντα με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό εξηγεί το φαινόμενο του τεχνητού διαχωρισμού.
    - Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας γάλα, ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Ειδικά σήμερα, με τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν γάλα μακρύτερης διάρκειας, το οποίο θα καταναλώσουν, αντί για γάλα μικρότερης διάρκειας, που ενδεχομένως θα πετάξουν μετά την ημερομηνία λήξης.
    - Πρέπει να γίνει σαφές ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας δεν μπορεί να συγκρίνεται με το γάλα χαμηλής παστερίωσης, αφού πρόκειται για άλλο προϊόν, με άλλη διαδικασία παστερίωσης, άλλη συσκευασία, άλλα logistics και άλλο δίκτυο διάθεσης. Η αλήθεια παραμένει ότι με δύο ουσιαστικά είδη γάλακτος, η αγορά παραμένει πολωμένη, οι επιλογές του καταναλωτή περιορισμένες και η θέση του αδύναμη.
    - Παρά τις υποτιθέμενες προστατευτικές ρυθμίσεις, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία πενταετία συρρικνώνεται, ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει: Από περίπου 700.000 τόνους με ποσόστωση 837.000 τόνους προ 5 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 600.000 τόνους με ποσόστωση 871.000.
    - Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που πριν πέντε χρόνια υπερέβαινε τις 5.000, σήμερα, μόλις φθάνει τις 3.500.
    - Το αυστηρό όριο των 5 ημερών δεν επιτρέπει στις μικρές μονάδες να πουλήσουν στις τοπικές κοινωνίες, γιατί με το ισχύον καθεστώς των 5 ημερών εξαφανίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα τους, αφού εξομοιώνονται όλοι σε γάλα 5 ημερών.
    - Επιπλέον, το όριο 5 ημερών δεν επιτρέπει σε μικρές μονάδες παραγωγών- κτηνοτρόφων, να προωθήσουν το προϊόν τους στην αγορά της Αθήνας και της νησιώτικης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που τους επιβάλλει είτε να πωλούν αποκλειστικά το προϊόν τους στις λίγες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής γάλακτος, είτε να κλείνουν και να αποχωρούν από την αγορά γάλακτος.
    - Είναι σαφές ότι το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας συνέβαλε στην παρακμιακή πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγοράς γάλακτος.
    - Η ψευδαίσθηση προστασίας για τους αγελαδοτρόφους μάλλον τους παγίδευσε και δεν οδηγήθηκαν σε εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και τη διακίνηση της παραγωγής τους.
    Σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που συμφωνήθηκε με την τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
    - Εναρμονιζόμαστε με την κοινή πρακτική όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής τού παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.
    - Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών, με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος νέας τεχνολογίας. Έτσι οι μικροί τοπικοί παραγωγοί αποκτούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν ανταγωνιστικά και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, έναντι των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.
    - Εισάγουμε το ελληνικό σήμα ώστε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή.

    Αυτή είναι η ιδανική ημέρα για έναν άνδρα: Τέσσερις ώρες σεξ και δυόμιση ώρες «μάσα»

    Αυτή είναι η ιδανική ημέρα για έναν άνδρα: Τέσσερις ώρες σεξ και δυόμιση ώρες «μάσα»
    Όλη την αλήθεια για τον άνδρα και τα θέλω του αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
    Συγκεκριμένα, η γνωστή εφημερίδα αναφέρει πως οι άντρες θα περνούσαν «ιδανικά» τέσσερις ώρες και 19 λεπτά την ημέρα κάνοντας σεξ, τρεις ώρες και 36 λεπτά δουλεύοντας και επιπλέον θα αφιέρωναν τρεις ώρες και 22 λεπτά σε φίλους και την οικογένειά τους.
    Μέσα στην ημέρα τους δύο ώρες και 38 λεπτά θα ήταν για φαγητό και ποτό, ενώ για την περιποίησή τους θα αρκούσαν 29 λεπτά.
    Όσος χρόνος απομένει από τις παραπάνω δραστηριότητες… θα τον περνούσαν στο κρεβάτι τους, αγκαλιά με το μαξιλάρι τους.
    Το 26% των ανδρών που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ακόμη, ότι ενώ είναι με τη σύντροφό τους στο μυαλό τους περνούν διάφορες λίστες από πράγματα και υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν εις πέρας, ενώ το 51% των κάτω των 34 ετών, ανησυχούν ότι «χάνουν» κάτι από τη ζωή τους αν δεν είναι απασχολημένοι όλη την ώρα.