ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η ιστορία της Χρυσής Αυγής


Πότε ιδρύθηκε και ποιοι είναι οι σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του κόμματος που τερμάτισε έκτο στις εκλογές της 6ης Μαϊου με ποσοστό 6.97%.

Η Χρυσή Αυγή ξεκινησε ως περιοδικό τον Δεκέμβριου του 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

















Το πρώτο τέυχος της Χρυσής Αυγής το Δεκέμβριο του 1980
Το πρώτο τέυχος της Χρυσής Αυγής το Δεκέμβριο του 1980

Το 1983 αναστέλλεται προσωρινά η έκδοση του περιοδικού, για να επανέλθει λίγους μήνες μετά το 1984 οπότε και σταμάτησε η έκδοσή του, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΠΕΝ έπειτα από εντολή του φυλακισμένου δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Χρυσή Αυγή  με σύμβολο τον μαίανδρο ιδρύθηκε το 1985 αλλά έκανε έντονη την παρουσία του το 1993 όταν μέλη του συμμετείχαν σε συλλαλητηρια για τη Μακεδονία.

Το 1994 μέλης της οργάνωσης συμμετείχαν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή υπήρξε ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Πατριωτική Συμμαχία», η ενίσχυση του οποίου υπονοείται πως είναι ο λόγος παύσης της πολιτικής της δραστηριότητας.

Τον Μάρτιο του 2007 τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, απέσυραν την υποστήριξή τους στην Πατριωτική Συμμαχία, η οποία με τη σειρά της οδηγήθηκε σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς της.

Τον ίδιο μήνα η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε το 6ο συνέδριό της.

Τον Ιούνιο του 2007 μέλη της συμμετείχαν στην πρώτη Πανευρωπαϊκή Εθνικιστική Κινητοποιηση εναντίον της συνόδου των G8 στο Βερολίνο, στο πλευρό του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD.

Στις 19 Μαρτίου 2010 τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας, δέχθηκαν ισχυρή βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά τα γραφεία και ένα μεγάλο μέρος του ορόφου όπως επίσης και να προκληθούν υλικές ζημιές στα διπλανά κτίρια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

- Στις 7 Ιουνίου 2009 συμμετείχε στις ευρωεκλογές όπου έλαβε ποσοστό 0,46% και 23.564 ψήφους.

- Στις εθνικές εκλογές του 2009 ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 0,29% και 19.636 ψήφους.

- Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η οργάνωση κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων λαμβάνοντας 5,29% με τον γενικό γραμματέας της, Νίκο Μιχαλολιάκο να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

- Στις εθνικές εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή τερμάτισε έκτη με ποσοστό 6,97% εκλεγοντας 21εναν βουλευτές.

Πηγή: Wikipedia