ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συνεδρίασε η πρώτη Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου "Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας έτους 2012 στην παραλιακή ζώνη Νομού Πιερίας"


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Ιουνίου του 2012 στα γραφεία της ΠΙΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. ΟΤΑ, η συνεδρίαση της Πρώτης Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Καταπολέμηση Κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας έτους 2012 στην παραλιακή ζώνη του Νομού Πιερίας».
Βασικός στόχος της συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής, ήταν η διεξοδική ενημέρωση των συμβαλλόμενων μελών για τις αρχικές ενέργειες ανάθεσης του έργου καθώς και την πορεία υλοποίησής του μέχρι σήμερα, ενώ ομόφωνα ορίστηκε ο Κος Τσιμήτρης Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας ως Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Στην 1η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετείχαν Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων
Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων του Νομού Πιερίας, καθώς και της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. - ΟΤΑ.
Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων υλοποιείται το έργο καθώς οι υπάλληλοι της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ που παρακολουθούν επιστημονικά το έργο και παρέχουν την τεχνική και διοικητική στήριξη στο έργο.
Ο Kος Τζέγκας Νίκος, Γεωπόνος, υπάλληλος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. - υπεύθυνος του έργου - ενημέρωσε την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ προκήρυξε το έργο μέσω ανοικτού διεθνή διαγωνισμού. Με το πέρας της διαδικασία της αξιολόγησης ορίστηκε Ανάδοχος η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.
Στις 09-05-2012 υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τους τρείς (3) Δήμους του Νομού Πιερίας και την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ., οπότε ξεκίνησε και το έργο καταπολέμησης.
Το συνολικό πρόγραμμα για το 2012 ανέρχεται στα 416.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%) και συμμετέχουν σε αυτό:
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 285.600,00 ευρώ
Οι τρείς (3) Δήμοι του Νομού Πιερίας 130.400,00 ευρώ
με φορέα υλοποίησης την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ.
Επίσης, γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων ότι η ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ συνεργάζεται και με εξωτερικό, επιστημονικό φορέα και συγκεκριμένα, το τμήμα Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που μέσω εργαστηριακού ελέγχου θα αποφαίνεται για τον έλεγχο της βιοδραστικότητας των εντομοκτόνων σκευασμάτων που χρησιμοποιεί η Ανάδοχος εταιρεία.
Ιδιαίτερο πρόβλημα όχλησης παρουσιάστηκε μέχρι την 20η Ιουνίου σε όλη την παραλιακή ζώνη του Νομού Πιερίας λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Μαΐου (107,4 mm νερού, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011 είχαμε 43,8 mm νερού, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Δίου Πιερίας) όπου υπήρξαν πολλές πλημμυρισμένες που ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να ελεγχτούν όλες.
Παρόλα αυτά έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί το πρόβλημα της όχλησης με τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και την όχληση να έχει μειωθεί δραστικά από τα τέλη Ιουνίου.
Ο Κος Πολυχρονίδης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού εξέφρασε με την σειρά του τον έντονο προβληματισμό του για την έντονη όχληση κάτι που είναι απαγορευτικό για τον κόσμο να επισκεφτεί την περιοχή του Αιγινίου και ζήτησε από την Ανάδοχο εταιρία να μην υπάρξει εφησυχασμός και να καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες.
Ο Κος Τσιμήτρης Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύνθεση των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και αν υπάρχει η πιθανότητα τα σκευάσματα να είναι αραιωμένα σε ότι αφορά την δραστική τους ουσία.
Ο Κα Βασιλειάδου Ξανθίππη, Αντιδήμαρχος του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού τόνισε ότι όντως υπήρχε έντονο πρόβλημα όχλησης το προηγούμενο διάστημα αλλά σε ότι αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού οι παρεμβάσεις της Αναδόχου εταιρείας ήταν καταλυτικές και ολοκληρώθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Σε ότι αφορά την σύνθεση των σκευασμάτων και την αποτελεσματικότητά τους οι έλεγχοι που γίνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μας δείχνουν ότι τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, δρουν όπως αναφέρεται στις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Έως τις 29-06-2012 έχουν γίνει αεροψεκασμοί σε 11.900 στρέμματα ορυζώνων και σε 4.320 στρέμματα φυσικού συστήματος ενώ έχουν γίνει επίγειες επεμβάσεις σε 777.500 μ2 ενώ ο συνολικός αριθμός των σταθμών που ελέγχονται είναι 717.
Επιπλέον λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος γίνεται αστική καταπολέμηση και ελέγχονται περισσότερα από 3.000 σημεία (βόθροι και φρεάτια) σε τακτική βάση.
Τέλος τα συνεργεία της «ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.» βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς φορείς για την καταγραφή και άμεση αντιμετώπιση τυχόν νέων εστιών κουνουπιών.
Για την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργούνται από τα κουνούπια, οι κάτοικοι του Νομού Πιερίας, μπορούν να εξυπηρετούνται και τηλεφωνικά μέσω της γραμμής επικοινωνίας ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΛΗΣΗΣ             800 - 11 - 244 24       (κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες), όπου έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα όχλησης ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η αποτελεσματική αντιμετώπιση του από τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας.