ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ Αφηγήσεις "μες στον ανασασμό των φύλλων"


Λόγια και μουσικές στο δάσος της Καλλιπεύκης και στον Π. Παντελεήμονα
Την Παρασκευή και το Σάββατο 29 Ιουνίου και 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στον Παλαιό Παντελεήμονα και στην Καλλιπεύκη το 5Ο Φεστιβάλ Αφήγησης, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση λογοτεχνίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Π.Ο.Φ.Α. (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και το Κ.Π.Ε. Αν. Ολύμπου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τεμπών.


Η έναρξη έγινε την Παρασκευή το πρωί με επιστημονικές ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς που ανέπτυξαν ζητήματα για την σπουδαιότητα της αφήγησης ιστοριών ζωής και που παρακολούθησαν κυρίως εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τρία (3) εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης και την αξιοποίησή της στην εκπαίδευση. Με σπιτική βυσσινάδα και δωρεάν βιβλία στους παρευρισκόμενους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή τους συμμετέχοντες.

Το βράδυ το θεατράκι του ΚΠΕ γέμισε με κόσμο, που απόλαυσε με φόντο τη θάλασσα και τον Όλυμπο, στίχους του Ομήρου, που διάβασαν εκφραστικά οι ηθοποιοί Π. Πελτεκοπούλου και Δ. Δακτυλάς. Η βραδιά έκλεισε με πιάνο από τον κ. Μάτη και τον κ. Τσέτσιλα που τραγούδησε Χατζηδάκι.

Το Σάββατο το πρωί η «Πατωμένη» της Καλλιπεύκης γέμισε από παιδιά που απόλαυσαν θέατρο σκιών, άκουσαν παραμύθι από την Κρ. Μακατού και συμμετείχαν σε διάφορα παιχνίδια, που είχαν ετοιμάσει οι φοιτήτριες με την καθοδήγηση των μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου κ. Μάγο και Μαγουλιώτη, ενώ ήρωες κλασσικών παραμυθιών εμφανίζονταν πίσω από κορμούς δέντρων και συνομιλούσαν με τους μικρούς επισκέπτες. Στους νικητές μοιράσθηκαν βιβλία δωρεάν προσφορά των εκδόσεων Ψυχογιός, Πατάκης, Παπαδόπουλος και Διάπλαση.

Τις πρωινές εκδηλώσεις παρακολούθησε και το Δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος με άλλα μέλη του Δημ. Συμβουλίου, που συνομίλησε με την Πρόεδρο του Φεστιβάλ και άλλα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και έδειξε το ενδιαφέρον του για την δεκαετή δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή.

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τασούλα Τσιλιμένη ανέπτυξε και επανέλαβε στον Δήμαρχο και στον εκπρόσωπο του τοπικού Συμβουλίου την πρόθεση του Πανεπιστημίου να συνεχίσει να επενδύει στην περιοχή πολιτιστικά και κυρίως έθεσε για ακόμη μια φορά το αίτημα του Πανεπιστημίου να δημιουργηθεί στην Καλλιπεύκη το «Σπίτι του Παραμυθά», πρόταση που θα φέρει στην περιοχή οικονομικά και τουριστικά οφέλη καθώς θα έχει διαρκή και ετήσια λειτουργία, με ποικίλες δράσεις, που θα προσελκύουν επισκέπτες και τις οποίες θα στηρίζει το πανεπιστήμιο και άλλοι φορείς.

Ο Δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση η οποία τίθεται από το 2005 και ζήτησε συνάντηση με την κ. Τσιλιμένη ώστε να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φοιτήτριες του πανεπιστημίου με το χορευτικό δρώμενο κατέπληξαν το κοινό και στη συνέχεια «μες στον ανασασμό των φύλλων» οι αφηγητές με τα παραμύθια τους οδήγησαν τους παρευρισκόμενους, που είχαν κατακλύσει τον χώρο, στη μέθεξη και τη μαγεία.

Η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε στις 9.30 το βράδυ ενώ οι πρώτες πυγολαμπίδες έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα στα πεύκα και στα έλατα, που περιτριγύριζαν το τοπίο.