ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ

 Ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ
Φράγμα στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1.991 ελλήνων καταθετών στην HSBC Γενεύης υψώνουν οι Ελβετοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στην ελβετική εφημερίδα «Χάντελτσαϊτουνγκ» σχετικά με τη μη παροχή βοήθειας υπό οποιαδήποτε μορφή στις ελληνικές έρευνες.
Όπως αναφέρεται στο ελβετικό δημοσίευμα, η λίστα Λαγκάρντ αναμένεται να επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών Μάριο Τούορ, ο τρόπος χειρισμού των κλεμμένων στοιχείων θα συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ελλάδα σχετικά με το φορολογικό σύμφωνο, για το οποίο θα χρησιμεύσει ως πρότυπο η ανάλογη συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία.
Σε αυτήν προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της «ενεργού εξαγοράς» τέτοιων στοιχείων, δεν υπάρχει όμως περιορισμός όσον αφορά την «παθητική αξιοποίηση τους».
Η εφημερίδα τα Νέα ήρθε σε επαφή με πηγές από την ελβετική πλευρά που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι οποίες διαμήνυσαν πως άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της λίστας Φαλσιανί, δεν βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων.
Μάλιστα, άνθρωποι στην Ελβετία που έχουν ασχοληθεί με τα δεδομένα Φαλσιανί επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αξία τους, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για καινούργια στοιχεία, καθώς και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι η λίστα κρύβει «φορολογικούς θησαυρούς».
Το δημοσίευμα προδικάζει ότι σύντομα θα κινηθούν στην Ελλάδα οι πρώτες νομικές διαδικασίες εναντίον πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, θεωρεί όμως αμφίβολο αν θα προκύψει νέα πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία της χώρας μας, ενώ αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των συγκεκριμένων καταθετών.