ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Δυσοίωνο το μέλλον των παχύσαρκων γυναικών


Τα περιττά κιλά στα 40 και στα 50 μπορεί να κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή όταν γεράσουμε, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας και... διαταραγμένης νοητικής κατάστασης, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σε πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν με 17.065 εθελόντριες, οι οποίες κατά την έναρξή της ήταν υγιείς, διαπίστωσαν πως όσες ήταν παχύσαρκες στα 40 και στα 50 τους είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας στα 60 και στα 70 τους.

Στη χειρότερη μοίρα απ’ όλες ήταν οι γυναίκες οι οποίες έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά πάχυναν μετά την ενηλικίωση, κατά τον δρα Κι Σαν, ερευνητή στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Τα καλά νέα είναι πως οι γυναίκες αυτές δεν πέθαναν πρόωρα – ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως σημασία δεν έχει μόνο να ζει κανείς πολλά χρόνια, αλλά και να ζει καλά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης».

Όπως είπε ο δρ Σαν, οι προγενέστερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία, είχαν επικεντρωθεί στην διάρκεια της επιβίωσης των παχύσαρκων ατόμων και όχι στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους επί 20 χρόνια κατά μέσον όρο, διαπιστώνοντας πως μόνον το 10% (ανεξαρτήτως βάρους) ήσαν ακόμα υγιείς όταν έφτασαν στην τρίτη ηλικία. Όσες όμως ήσαν παχύσαρκες στα 40 και στα 50 τους, είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες από τις αδύνατες συνομήλικές τους να πάσχουν από προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, κάθε κιλό πρόσθετου βάρους πάνω από το φυσιολογικό, μείωνε κατά 5% τις πιθανότητες των παχύσαρκων εθελοντριών να έχουν γεράσει υγιείς.

Τι προβλήματα υγείας ανέπτυξαν μέσα σε δύο δεκαετίες; Τα πάντα - από σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένη χοληστερόλη έως υπέρταση και μυοσκελετικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
tanea.gr