ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πρώτα οι απολύσεις των δημοσίων, μετά η Κίνα


 Πρώτα οι απολύσεις των δημοσίων, μετά η Κίνα
Μπορεί ο πρωθυπουργός να ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ταξίδι στην Κίνα αλλά δεν αμελεί και τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα με πρώτη τις απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα.
Έτσι την ώρα που οι υπουργοί που θα είναι στην επίσημη αποστολή στην Κίνα συνεδρίαζαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης είχε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει την εκκρεμότητα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων πριν αναχωρήσει για την Κίνα την επόμενη Τετάρτη.
Ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί έναντι της Τρόικας για 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου που θα επιστρέψει το κλιμάκιο για να ελέγξει. Γίνεται έτσι προσπάθεια να κλείσει ο κατάλογος των υπό κατάργηση οργανισμών και υπερησιών και των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού.
Ο κ. Σαμαράς όμως είχε και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την εξέλιξη της οικονομίας και το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας αλλά και για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής. Ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε χθες με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση να μετριάσει τις προσδοκίες που δημιουργούν η βελτίωση των αριθμών και οι καλές ειδήσεις από το διεθνές περιβάλλον για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Καλή είναι η αισιοδοξία αλλά η βελτίτωση των μεγεθών της οικονομίας δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Το βασικό θέμα βέβαια είναι πάντα το ταξίδι στην Κίνα. Το ενδιαφέρον των Kινέζων να εκμεταλλευθούν την Ελλάδα για την προώθηση των προιόντων τους στην ΕΕ δίνει αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων τόσο στο επίπεδο των διακρατικών συμφωνιών όσο και στο επίπεδο των επιχειρηματικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει αυξημένη προθυμία ελλήνων επιχειρηματιών να ακολουθήσουν την επίσημη αποστολή του πρωθυπουργού. Περισσότεροι από 150 επιχειρηματίες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο ταξείδι όταν η αποστολή δεν θα ξεπεράσει τους 55. Όσοι πάρουν το πράσσινο φως θα αποζημιωθούν αφού εκτός από το ότι θα έχουν την δυνατότητα να δουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις δύο εκδηλώσεις στο Πεκίνο και στην Σαγκάη θα έχουν και συναντήσεις ένας προν έναν με κινέζους επιχειρηματίες που επιθυμούν είτε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είτε να προωθήσουν ελληνικά προιόντα στην Κίνα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα έχουν τα διαπιστευτήρια της ελληνικής κυβέρνησης για να δραστηριοποιηθούν σε μία χώρα που η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να ελέγχεται από το κράτος.
Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας ενώ θα ακολουθήσει και το καθιερωμένο «τουριστικό» πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσκεψη στο Σικινό τείχος και στην απαγορευμένη πόλη.
Σπύρος Γκουτζάνης
Πηγή: protothema.gr