ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις


Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 2014 και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προαναγγέλλει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ είναι πρωτοσέλιδο στην «Ελευθεροτυπία» και την «Αυγή«.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας που αφορά στην αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».
Και συνεχίζει η Κουμουνδούρου:
«Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».
«Σημειώνεται ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουλίου 2013, μετά την κατάθεση της ερώτησης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προετοιμάσει προσχέδιο αλλαγών στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και να εφαρμόσει τις αντι-εργατικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2013» καταλήγει η αντιπολίτευση.
Η απάντηση του Ολι Ρεν στον Ν. Χουντή:
Ως μέρος των όρων πολιτικής που συνδέονται με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας. Στόχος είναι ο καθορισμός μέτρων τα οποία, με βάση τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία. Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης.