ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Υποκατάστατο του αλκοόλ, χωρίς τα αρνητικά της μέθης

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει κάποτε πως «η μπίρα είναι απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπάει και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι».
Δυστυχώς βέβαια για τους απανταχού πότες, η εν λόγω «ευτυχία» («οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» διαβάζει κανείς στην Παλαιά Διαθήκη), αν και «θεόσταλτη» («ο Θεός έφτιαξε το κρασί» σύμφωνα με τον Λούθηρο), συνοδεύεται νομοτελειακά από διάφορες μεθεόρτιες δυστυχίες όπως πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό, ζαλάδες, ξηροστομία κ.ά., ειδικά όταν τα ποτηράκια είναι πολλά.
Τα δεδομένα ωστόσο ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (hangover) στην πηγή του.
Ο 63χρονος Ντέιβιντ Νατ, διακεκριμένος καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως έχει δημιουργήσει μια συνθετική ουσία που προσφέρει όλα τα θετικά της κατανάλωσης αλκοόλ (ευχάριστη διάθεση, χαλάρωση, μερικώς απενεργοποιημένες αναστολές) αλλά χωρίς κανένα από τα αρνητικά (πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης, εμετός, ζαλάδα, προβλήματα στο συκώτι). Η εν λόγω ουσία «χτυπάει» απευθείας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, γεγονός που καθιστά πιο ανώδυνο το μεθύσι. Αυτό που μένει είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από τη βιομηχανία και να πέσουν χρήματα (για τις δοκιμές, τη μαζική παραγωγή κ.ά.). Η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να αναζητά υποκατάστατα του αλκοόλ από το 2004.