ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνεχίζεται η αποστασία βουλευτών

Συνεχίζεται η αποστασία βουλευτών

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη .
Στον αστερισμό της «κωλοτούμπας» και του πολιτικού  σαλτιμπαγκισμού, κινείται πλέον το χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας, με τους εκπροσώπους του, να τα δίνουν όλα για λίγους μήνες παραμονής στις καρέκλες.
Το άγριο παιχνίδι εξαγοράς συνειδήσεων και η επιχείρηση αναζήτησης προθύμων αποστατών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σαμαράς και Βενιζέλος απλώνουν τα δίχτυα τους ψάχνοντας εναγωνίως τα δεκανίκια που θα τους επιτρέψουν να περάσουν από τη Βουλή, το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίσουν απρόσκοπτοι την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, ψαρεύουν στα θολά νερά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων βουλευτών, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν τις 25 ψήφους που χρειάζονται.
Χθες η βουλευτής Δωδεκανήσων, Μίκα Ιατρίδη, υπέβαλε  στον Πρόεδρο της Βουλής αιφνιδιαστικά την ανεξαρτητοποίησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Οι λόγοι που επικαλείται είναι πολιτικοί αλλά οι πληροφορίες που τη θέλουν να εντάσσεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εντείνονται. Σε επιστολή της προς τον Πάνο Καμμένο η κ. Ιατρίδη εκφράζει τη λύπη της που «δύο χρόνια μετά τις βουλευτικές εκλογές, το κίνημά μας έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τον προσανατολισμό του».
Σημειώνει δε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε με «κατηγορηματικό» τρόπο ότι το «μήνυμά μας προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να ανταποκριθούμε σε αυτά».
Σε μια πρώτη αντίδραση το βαλλόμενο κόμμα του κ. Καμμένου, ευχήθηκε καλό πολιτικό ταξίδι στην κ. Ιατρίδη αλλά υπενθύμισε ότι «ο λαός μας κρίνει όλους».
Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα η αποχώρηση του βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου με πρόσχημα το ότι δεν στηρίχθηκε η υποψηφιότητά του στο δήμο Αθηναίων.  Ωστόσο ειδικά στην περίπτωση της κ. Ιατρίδη, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν εξέφρασε τις προθέσεις της την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων κομματικών οργάνων.
Τα δεκανίκια
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων, δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ένα απίστευτο αλισβερίσι μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών με έπαθλο την παραμονή στην εξουσία. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι που θα προτιμήσουν να στηρίξουν τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραμείνουν βιδωμένοι στις καρέκλες τους μέχρι το 2016. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, τα 7.000 ευρώ της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης είναι μεγάλη υπόθεση σε εποχές κρίσης.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβερνητική πλειοψηφία ανέρχονταν σε 155, λόγω της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ των Λοβέρδου και Αηδόνη αλλά και την προσθήκη του Μπριάνη (παίρνει τη θέση του ανεξάρτητου Σταυρογιάννη που εκλέχθηκε δήμαρχος στην Λαμία). Από κει και πέρα υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών (19 στο σύνολο) τους οποίους η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί έστω και για μία μοναδική φορά, κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται στελέχη που αποχώρησαν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το ΠΑΣΟΚ (Μ. Ανδρουλάκης, Μπόλαρης), τους ΑΝΕΛ (Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Νταβρής, Κουράκος, Καπερνάρος, Ιατρίδη), τη ΝΔ (Πολύδωρας, Νικολόπουλος, Κακλαμάνης), τον ΣΥΡΙΖΑ (Τατσόπουλος) και τη Χρυσή Αυγή (Αλεξόπουλος, Μπούκουρας). Ακόμα και έτσι όμως η κυβέρνηση πρέπει απαραίτητα να διασπάσει τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, γιατί χρειάζεται ακόμα 9 βουλευτές, παρά το ότι είναι δεδομένο ότι μπορεί να βασιστεί στους Ψαριανό και Οικονόμου.