ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Handelsblatt: Ο Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική

antonis-samaras-570
Εννέα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές ο γερμανικός Τύπος ασχολείται με το «σοκ» της κάλπης για τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς.
Σύμφωνα με την Deutche Welle, η οικονομική κρίση έκανε πολλούς ψηφοφόρους να φύγουν από τα καθιερωμένα κόμματα και να στραφούν σε εκείνα που ακολουθούν πιο ακραίες πολιτικές. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της: «Για τις κυβερνήσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα, στη Ρώμη και στη Μαδρίτη είναι σαφές ποιος φέρει την ευθύνη για το ότι η Ευρώπη 6 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης δεν έχει βρει το σωστό βηματισμό της».
«Πρόκειται για τη σιδηρά πολιτική λιτότητας που επέβαλε κυρίως η Γερμανία στην Ευρώπη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει ένα πακέτο πολλών δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει από την πλευρά του φοροελαφρύνσεις. Το μήνυμα είναι σαφές» συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. « Οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν και να αποδεσμευτούν πόροι για νέα μέτρα ανάπτυξης».
Σχετικά με την Ελλάδα, ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημάνει την εκλογική άνοδο των ακραίων κομμάτων. «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα», γράφει. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια προειδοποίηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής των εκλογών, όχι επειδή το κόμμα του αύξησε την εκλογική του δύναμη, αλλά επειδή η ΝΔ έχασε 7% των ψηφοφόρων του…».
Φωτογραφία Eurokinissi