Αν δεν βρείτε γόπες θα το κάνετε με σαβρίδια, κολιούς, μεγάλη σαρδέλα και όλα τα ολόφρεσκα μικρόψαρα του καλοκαιριού, που τα λέμε ταπεινά, αλλά είναι γεμάτα Ω3, φρεσκάδα και ιώδιο.
Φωτογραφία -Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
- 1 κιλό γόπες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν γύρω στα 15 λεπτά στο σουρωτήρι μέχρι να απορροφήσουν το αλάτι τους.
Βήμα 2
Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Στο πιο μεγάλο σας τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τις ρίχνετε μαζί με την πιπεριά, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι γιατί η ντομάτα πιτσιλάει και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Βήμα 3
Τοποθετείτε τις γόπες στο τηγάνι και με ένα κουτάλι τις σκεπάζετε καλά με τη σάλτσα.
Βήμα 4
Αφήνετε τα ψάρια να σιγομαγειρετούν για άλλα 15 λεπτά, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
*Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα μισό ποτηράκι λευκό κρασί ή ούζο.
*Προαιρετικά, μπορείτε προηγουμένως να τηγανίσετε τις γόπες. Αλλά και να μεταμορφώσετε σε ένα καινούριο πιάτο τα τηγανητά ψάρια που περίσσεψαν από την προηγούμενη.
*Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα μισό ποτηράκι λευκό κρασί ή ούζο.
*Προαιρετικά, μπορείτε προηγουμένως να τηγανίσετε τις γόπες. Αλλά και να μεταμορφώσετε σε ένα καινούριο πιάτο τα τηγανητά ψάρια που περίσσεψαν από την προηγούμενη.