ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τραχανοπλαστός

traxana pita psi1

Τη λες και εύκολη τυρόπιτα της τεμπέλας αλλά ο τραχανοπλαστός έχει τη δική του ιστορία, με παράδοση από τη Θεσσαλία. Ο τραχανάς του δίνει μια ξινούτσικη υπέροχη γεύση και όλο το μυστικό της νοστιμιάς του κρύβεται στο βούτυρο: Το βούτυρο γάλακτος ή ένα γίδινο τύπου Κερκύρας του χαρίζουν υπέροχο άρωμα.
traxana pita psi
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Υλικά

  • ½ κιλό καλαμποκάλευρο
  • 2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή γίδινο, λιωμένο
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τον τραχανά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 2

Τον κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και όσο χλιαρό νερό πάρει και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αφήνετε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα ταψί απλώνετε ομοιόμορφα τη ζύμη με τα δάχτυλά σας σε μια λεπτή στρώση. Απλώνετε το μίγμα του τραχανά από πάνω. Περιχύνετε με το βούτυρο και ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδίσει στον προθερμασμένο φούρνο.

Βήμα 5

Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή ακόμα και κρύα.