ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

F.A.S.T- Πως θα αναγνωρίσετε το εγκεφαλικό- η γρήγορη διάγνωση σώζει

Για όλους εμάς που δεν είμαστε γιατροί, υπάρχει ένα απλός τρόπος που μπορούμε με καλές πιθανότητες να καταλάβουμε τις πρώτες στιγμές εάν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό. Ο τρόπος αυτός έχει 3 γράμματα. Το S, το Τ και το R. Είναι τα αρχικά γράμματα από το Smile- Talk- Raise.
 stroke1
Εάν υποψιαστούμε ότι κάποιος έπαθε εγκεφαλικό και βρισκόμαστε κοντά του, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να του ζητήσουμε να χαμογελάσει (Smile). Θα δούμε εάν καταλάβει τι του ζητούμε και εάν θα καταφέρει να το κάνει.

Μετά μπορούμε να του πούμε να μιλήσει (Talk). Να σχηματίσει δηλαδή μια ολοκληρωμένη πρόταση. Να πει για παράδειγμα: «Σήμερα έχουμε μια βροχερή ημέρα», ή «σήμερα είναι Πέμπτη». Θα δούμε πως μιλάει, εάν μπορεί, εάν στραβώνει το στόμα του κ.α
 stroke2
Το τρίτο είναι να του ζητήσουμε να σηκώσει τα χέρια ψηλά (Raise). Εάν δείτε πως σε μια από αυτές τις τρεις δοκιμασίες ο άνθρωπος δυσκολεύεται, τότε δεν πρέπει να καθυστερήσετε καθόλου. Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό και το ασθενοφόρο. Τα πρώτα λεπτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να προληφθεί μεγαλύτερη ζημιά στον εγκέφαλο.
 stroke4
Η Αμερικάνικη Εταιρία Νευρολογίας έχει συνοψίσει τα πρώτα σημαντικά λεπτά με την εξής λέξη: FAST. Από το Face- Arms- Speech- Time. Δηλαδή εάν δείτε το πρόσωπο του άλλου να στραβώνει, εάν νιώθει αδύναμα τα μέλη του, εάν δυσκολεύεται να μιλήσει, τότε μη χάνετε χρόνο, ενημερώστε τον γιατρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: