Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση για τη διερεύνηση της νομικής οδού που θα καθιστούσε εφικτή την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Στα ΜΜΕ της άμεσα ενδιαφερόμενης Μεγάλης Βρετανίας μάλιστα, το θέμα είναι από τα πρώτα στην ιεραρχία και σε κάποιες ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων – όπως η «Dailymail» -στην κορυφή αυτής. Στα κείμενα των Αγγλων πάντως δεν υπάρχει αρνητική χροιά, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην ιδιότητα της Βρετανο-Λιβανέζας μεγαλοδικηγόρου ως νεόνυμφη στο πλευρό του Τζορτζ Κλούνεϊ.
«Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε! Δυο εβδομάδες μετά το γάμο της με τον καρδιοκατακτητή του Hollywood Τζορτζ, η Αμάλ Κλούνεϊ πέταξε στην Αθήνα για να συμβουλέψει την Ελλάδα με ποιον τρόπο θα πάρει τα Ελγίνεια Μάρμαρα από τη Βρετανία», αναφέρει η μεγάλη βρετανική εφημερίδα, που δεν παραλείπει να σχολιάσει την αμφίεση της 36χρονης κατά την άφιξη της στο Ελ. Βενιζέλος. Αναφέρεται επίσης ότι η Αλαμουντίν άλλαξε το επαγγελματικό της όνομα σε Αμάλ Κλούνεϊ, ενώ ο συντάκτης υπενθυμίζει τις φιλελληνικές δηλώσεις του συζύγου της στις αρχές του χρόνου.
Η κυρία Κλούνεϊ ήρθε στην Αθήνα μαζί με δύο άλλους εξέχοντες νομικούς, τον προϊστάμενό της Τζέφρι Ρόμπερτσον και τον Νόρμαν Πάλμερ και η σειρά των συναντήσεων τους με τους Ελληνες κυβερνώντες ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα. Την Τετάρτη η νομική ομάδα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνέχεια θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού πραγματοποιηθεί βέβαια η απαραίτητη επίσκεψη στον ιερό βράχο.
Εξασφαλισμένη η οικουμενική έκταση
Η ειδική αυτή τριμελής αποστολή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Τόσο ο Τζόφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers στο οποίο εργάζεται η Αλαμουντίν Κλούνεϊ, όσο και ο Νόρμαν Πάλμερ, επίτιμοι σύμβουλοι της βασίλισσας της Αγγλίας και οι δύο, έχουν βαθιά γνώση του διεθνούς δικαίου και εμπειρία αλλά και επιτυχίες σε υποθέσεις διεκδικήσεων έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ενασχόληση της ομάδας με το ελληνικό θέμα ξεκίνησε επίσημα το 2011, όταν παρείχε έκθεση στην τότε ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τα βήματα επαναπατρισμού ύστερα από διαμεσολάβηση του φιλέλληνα Αυστραλού Ντέιβιντ Χιλ, προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (οι Ρόμπερτσον και Πάλμερ είχαν αρχίσει να ασχολούνται νωρίτερα με το ζήτημα, από τις αρχές του 2000).
Οποια κι αν είναι η έκβαση των συνομιλιών στην Αθήνα, το βέβαιο είναι ότι λόγω της παρουσίας της νεόνυμφης Αμάλ έχουν εκτεταμένη δημοσιότητα σε κορυφαία μέσα όλου του κόσμου και μέσω αυτής αναπαράγεται ο θόρυβος που προκλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ Βερολίνου όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα που τα δημιούργησε.
Διαφωνούν και φιλέλληνες με το νομικό αγώνα
Η οδός της νομικής διεκδίκησης δεν βρίσκει πάντως σύμφωνους όλους όσους επιθυμούν την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα. Ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων, καθηγητής Ντούσαν Σιτζάνσκι, σε επείγουσα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιεί πως μία τέτοια επιλογή θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική.
«Το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, αλλά και το πλέον σημαντικό είναι ότι η περίπτωση να χάσουμε στα δικαστήρια δεν πρέπει να αποκλείεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί μεγαλύτερη διεθνή επιρροή απ’ ό,τι η Ελλάδα», υπογραμμίζει με νόημα και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την Αμάλ Αλαμουντίν ως σύμβουλο και όχι ως δικηγόρο. Με την παραπάνω άποψη, εξάλλου, συντάσσεται και ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για τα Μάρμαρα Εντι Οχάρα, ο οποίος έχει μακρά θητεία στο βρετανικό κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μία περίπλοκη νομικά υπόθεση και αν δεν υπάρξει μία ξεκάθαρη απόφαση υπέρ της Ελλάδας, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τότε θα τορπιλιστεί η προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων», εκτιμά ο ίδιος.
Φωτογραφία: Eurokinissi