ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Επιτέλους: Άμεσα αυτόφωρο και δίκη για τα κτήνη που κακοποιούν ζώα

kakopoiisi-zoon-570
Μετά από τις εκατοντάδες καταγγελίες για την βάναυση κακοποίηση ζώων και την κατακραυγή φιλόζωων και μη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη άνοιξε ομπρέλα προστασίας και απέστειλε εγκύκλιο με την οποία ζητεί την άμεσα εξέταση όλων των περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού και πράξεων βίας εναντίον των ζώων.
Η Ανωτάτη Εισαγγελική λειτουργός απέστειλε εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελικών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων και ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων, κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012, η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός).
Επίσης απαγορεύεται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού) στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.
Σύμφωνα με το protothema.gr, η εγκύκλιος προβλέπει ότι σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Η κ. Κουτζαμάνη αναφέρει ότι τα αρμόδια όργανα για την επιβεβαίωση των παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Οι υπεύθυνοι αυτοί φορείς πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, να:
  1. Εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λπ. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.
  2. Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί και από τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών  να παραγγείλουν  στους συναδέλφους τους  Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), «για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο», με την παραπομπή των δραστών «στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Τέλος, η κυρία Κουτζαμάνη αναφέρεται στις ποινικές και χρηματικές ποινές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού, κ.λπ. ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση,  ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση  και χρηματική ποινή  από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.