ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗ Β. ΑΦΡΙΚΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡ.ΦΕ.Ο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη    

                                                                        e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                         ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                        Κατερίνη, 31  Οκτωβρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                        




Κοινή συνάντηση είχαν, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014,  στην έδρα της Π.Ε. Πιερίας,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,   κ. Σοφία Μαυρίδου και ο Πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ,κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, με τον πρόξενο του Bασιλείου του Μαρόκο στη Θεσσαλονίκη κ. Bantali Antar.

Ο λόγος της συνάντησης ήταν να συζητηθεί  η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ της Αφρικανικής χώρας του Μαρόκο και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αξιοποιώντας αρχικά το θεσμό της τιμώμενης χώρας που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια  ο  Οργανισμός  Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η κ. Σοφία  Μαυρίδου με την ιδιότητα της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αποδέχτηκε την πρόταση του ΟΡ.ΦΕ.Ο, θεωρώντας ότι μια τέτοια εκδοχή θα δώσει τη δυνατότητα, εκτός από τον τομέα πολιτισμού, συνεργασίας και σε άλλους τομείς, όπως του τουρισμού και του εμπορίου με την περιοχή της Β. Αφρικής.

« Η Πιερία και ευρύτερα η Κ. Μακεδονία έχει ανάγκη από τέτοια ανοίγματα και με χώρες εκτός Ευρώπης. Έχει ιδιαίτερο  ενδιαφέρον η προοπτική συνεργασίας με χώρες της  Μεσογείου και συγκεκριμένα της Β. Αφρικής. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε δρόμους επικοινωνίας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου μαζί τους. Ήδη τον τελευταίο καιρό αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες τις οποίες στηρίζουμε ως περιφέρεια, όπως στηρίζουμε τη συγκεκριμένη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια.» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, καλωσορίζοντας συγχρόνως τον πρόξενο του Μαρόκο στην Πιερία.

« Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και να φέρει τους λαούς πιο κοντά. Να ανταλλάξουν και να γνωρίσουν στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μεταξύ τους. Να αναπτύξουν ευρύτερες συνεργασίες και σε άλλους τομείς που αφορούν τις χώρες  τους.  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας το θεσμό της τιμώμενης χώρας, έδωσε αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας με πολλές χώρες της Ευρώπης. Τώρα επιχειρεί να ανοίξει δρόμους συνεργασίας και με λαούς άλλων ηπείρων, όπως είναι το Μαρόκο στη Β. Αφρική,  η Ινδία στην  Ασία, όπως η Βενεζουέλα στη Ν. Αμερική. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και πρωτόγνωρο αυτό. Μια πρωτοβουλία ενός μικρού περιφερειακού οργανισμού να απηχεί και να δημιουργεί τέτοιες δυνατότητες και τέτοιο ενδιαφέρον από χώρες όλου του κόσμου» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Παπαχρήστος και συνέχισε:  «Καλωσορίζω τον πρόξενο του Μαρόκο στην Πιερία, ευελπιστώντας σε μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών. Να ευχαριστήσω βέβαια την κα Αντιπεριφερειάρχη  για το πραγματικό ενδιαφέρον και τη υποστήριξη  της στο Φεστιβάλ Ολύμπου».

Ανταπαντώντας ο πρόξενος του Μαρόκο κ. Eng. Bantali Antar δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην Πιερία, την οποία αγαπά και θαυμάζει ιδιαίτερα. Ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου καθώς και τον Πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Παπαχρήστο για τη φιλοξενία και την τιμητική πρόταση συνεργασίας με τη χώρα του, την οποία εκπροσωπεί στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα μεταφέρει την πρόταση συνεργασίας στον πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας του και θεωρεί ότι θα την αποδεχτούν με μεγάλη χαρά. « Ήδη ως προξενείο  προχωράμε σε συνεργασίες με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Β. Ελλάδας. Άλλωστε εκτός από την ιδιότητα του προξένου, κατέχω και την ιδιότητα του εκπροσώπου των αραβικών επιμελητηρίων στην Ελλάδα. Η πρόταση συνεργασίας με την Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου είναι πολύ ενδιαφέρουσα  και θα εργαστώ προσωπικά για την υλοποίησή της».