ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Μας στήνουν παγίδα. Την αποκαλύπτει και ο Ψυχάρης

Σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναζητηθεί η λύση του ελληνικού προβλήματος έχουν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δρώντας πάντα προληπτικά, επιλέγει να θέσει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει τη συζήτηση οριακά πριν την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης.
Μας στήνουν παγίδα. Την αποκαλύπτει και ο ΨυχάρηςΣε αυτό το πλαίσιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από το EuroWorking Group το σχέδιο ενδιάμεσης φάσης για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει και τον τρόπο χρηματοδοτικής κάλυψης των αναγκών της χώρας με εσωτερικό δανεισμό, έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και χρήση μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και η έκτακτη στήριξη της Ελλάδας από τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά με την απαίτηση υπογραφής πρόσκαιρου χρηματοδοτικού συμφώνου. Όπως διεμήνυσε η Κομισιόν η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 16 Φεβρουαρίου…
……….Του Χρήστου Φράγκου
Με αυτό το πλέγμα λύσεων-στήριξης οι Ευρωπαίοι προλαμβάνουν την επέκταση μιας ενδεχόμενης ελληνικής κρίσης και επιχειρούν να θέσουν προ τετελεσμένων την ελληνική κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός αυτός στόχο έχει να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με μια νέα κυβέρνηση χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.
Οι εταίροι της χώρας θέλουν έτσι να αποδείξουν σε μια νέα διεκδικητική κυβέρνηση ότι το πρόβλημα καθίσταται εσωτερικό και ο κίνδυνος διάχυσής του είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αφαιρώντας τα «σπίρτα» για την πρόκληση μιας νέας ευρωπαϊκής πυρκαγιάς.
Το σχέδιο αν και φαινομενικά μοιάζει συμπαγές εν τούτοις έχει σημαντικά κενά, καθώς υποθέτει ότι η στάση των αγορών θα πιέζει μόνο την Ελλάδα και όχι την υπόλοιπη Ευρώπη, συνθήκη όμως που δεν είναι δεδομένη.
Αναγνωρίζοντας αυτή την παγίδα τοποθετείται και ο Σταύρος Ψυχάρης με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, καλώντας τους κκ Σαμαρά και Τσίπρα να συζητήσουν παρασκηνιακά για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας, όποια και είναι αυτή, ώστε να μη βρεθεί η χώρα έκθετη.
Ο επικεφαλής του ΔΟΛ δεν μιλάει για συνεννόηση αλλά για τη θεωρία των παιγνίων, προβλέποντας κατ αρχή πρόωρες εκλογές, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή αντιπολίτευση, υπό τη ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.
Καλεί δε τους αντιπάλους του πρωθυπουργού –και δεν αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ- να χαμηλώσουν τους τόνους για λόγους εθνικού συμφέροντος.
sofokleousin