ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ή υποτάσσεστε, ή σας κλείνουμε τις τράπεζες!


Oεκβιασμός της ΕΚΤ προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση εντείνεται. Τα πράγματα είναι καθαρά. Αν μέχρι τις 11/2 η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, η ΕΚΤ θα δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός με τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Στον εκβιασμό αυτόν προστέθηκε και η σαφής προειδοποίηση εκ μέρους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση...
να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ," τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ David Pearce την Παρασκευή, 6/2.

Περιθώρια ελιγμών για τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Τα παραμύθια ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι εξασφαλίσμενες δεν πείθουν ούτε τους αδαείς. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις υποτιμιτικής κερδοσκοπίας από το χρηματιστήριο επιδεινώνοντας δραματικά την ήδη άθλια κατάστασή τους.

Το γεγονός ότι αυτό θα συνέβαινε το ήξερε το οικονομικό επιτελείο. Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Μιλώντας προεκλογικά στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη (9/12/2014) ο νυν υπουργός οικονομικών είχε πει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

«Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο». Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, είναι καλύτερα να μην εκλεγεί!

Βέβαια, αυτά περί κλεισίματος του τηλεφώνου είναι βαρουφάκιες ανοησίες. Καλές για τα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης και το φιλοθεάμων κοινό, όπου έχει αποκλειστεί ο σοβαρός πολιτικός διάλογος. Η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή. Η ΕΚΤ έχει κάθε δικαίωμα να περιορίσει ανά πάσα στιγμή, ή και να αρνηθεί να τροφοδοτήσει με έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) τις τράπεζες. Δεν υπάρχει καμιά συνθήκη, ή κανονισμός που να επιβάλει στην ΕΚΤ να τροφοδοτεί με ELA τις τράπεζες, όποτε αυτές το ζητήσουν.

Πώς λοιπόν σκέφτεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τις απειλές Ντράγκι; Μήπως με κλείσιμο του τηλεφώνου; Ανοησίες. Η αλήθεια είναι απλή. Όσο το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξαρτάται από την ΕΚΤ, τότε είμαστε όμηροι, αιχμάλωτοι των δανειστών. Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Εκτός από εκείνη για το θεαθήναι.

Αν θέλει να διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση τότε οφείλει να αντιμετωπίσει τις απειλές της ΕΚΤ με πολιτικές πράξεις κι όχι με χειρονομίες βαρουφάκιας έμπνευσης. Θα πρέπει άμεσα να προβεί:

1. Σε δημόσια εκκαθάριση υπό την εποπτεία της Βουλής και της ελληνικής δικαιοσύνης των ενεργητικών των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των τραπεζών, να διαπιστωθεί ποιός λεηλάτησε καταθέσεις και τράπεζες, πόσα και ποιά είναι τα θαλασσοδάνεια, κοκ. Έτσι θα διωχθούν όσοι ενέχονται στη λεηλασία και θα δημευθούν οι περιουσίες τους. Ταυτόχρονα θα δωθεί η δυνατότητα να διαγραφούν όσα δάνεια προς νοικοκυριά, αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν πλέον. Να διαγραφούν επίσης όσες οφειλές υπερβαίνουν το διπλάσιο του αρχικού δανειακού κεφαλαίου. Κι όσοι έχουν πληρώσει περισσότερα να επιστραφούν με τραπεζικές διευκολύνσεις. Τέλος να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα των δανείων με νέους όρους με βάση την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των οφειλετών.

2. Να ανακοινωθεί άμεσα η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταργώντας τους αποικιοκρατικούς ιδρυτικούς νόμους του 1927, που αποτελούν ντροπή και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Να προετοιμαστεί η οικονομία της χώρας για άμεση έξοδο από το ευρωσύστημα και μάλιστα με δημόσια ανακοίνωση ως απάντηση στους εκβιασμούς και τα προνόμια της ΕΚΤ. Μόνο έτσι απαντάς σε απειλές κι όχι με μούτρα από το τηλέφωνο στον Ντράγκι.

Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να απαντήσει αποφασιστικά στους εκβιασμούς και τις απειλές, ή θα δούμε το θέατρο που είδαμε να παίζεται στην Κύπρο με το ΟΧΙ που έγινε ένα ατιμωτικότατο ΝΑΙ μέσα σε δυο εβδομάδες; Κοντινή γιορτή αλληλούγια.