ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει χειρότερη από την πρώην Σοβιετική Ένωση»


«Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για την στάση της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, έχει φοβίσει άλλα κράτη της Ε.Ε. προκειμένου να επιβάλει τη δική της γραμμή.

«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες...
από τη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, σε προδημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξης, ο κ. Βαρουφάκης.

Άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη πολιτική.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια. Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης», είπε.

Τόνισε δε πως οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας», δήλωσε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής στην εκπομπή Presa Diretta της Rai Tre.

Από kathimerini