ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ από τον Βασίλη Τσακιρίδη, δάσκαλο


  Αφιερώνουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη στη μητέρα, στο θείο αυτό πλάσμα, αυτή η άνοιξη, που χαρίζει πάντοτε καινούρια βλάστηση στη ζωή. Η γιορτή της μητέρας είναι μια στοιχειώδης τιμή κι αναγνώριση προς ένα πρόσωπο το οποίο είναι συνώνυμο της δημιουργίας και της ζωής. Η μητέρα ως αναντικατάστατη αξία με τη μοναδική ανιδιοτελή προσφορά της χτίζει τον κόσμο και τα όνειρά μας και δίνει πνοή και προοπτική στις ελπίδες και στα οράματά μας.
Η παρουσία της μητέρας είναι αυτή η ίδια η ύπαρξη του Θεού πλάι μας. Όταν λείψει η μητέρα, λείπει η ανάσα μας, η ζεστασιά της ανθρώπινης στοργικής παρουσίας.
Για τα παιδιά δεν υπάρχει καλύτερο καταφύγιο από τη μητρική αγκαλιά, γιατί η καρδιά της μάνας είναι μία άβυσσος, που στο βάθος της βρίσκονται πάντα η καλοσύνη, η στοργή και η συγνώμη. Για τη μητέρα δεν υπάρχει διάλειμμα, δεν υπάρχει ξεκούραση στις φροντίδες της, στις ελπίδες της, στους κόπους της και στις αγωνίες της για τα παιδιά της. Ο φιλόσοφος και παιδαγωγός Έρασμος λέει: «Ό,τι είμαι με έκανε η μητέρα μου».
Αν μπορούσαμε να στείλουμε κάποια μηνύματα για τις μητέρες αυτά θα μπορούσαν να είναι έτσι:
* Εκφράστε την αγάπη σας πρακτικά. Αυτή μια ζωή σε άγγιζε με τα χέρια και την καρδιά της αγάπης της. Και τώρα είναι η σειρά σου ν’ ακουμπήσεις τα ροζιασμένα χέρια και να φιλήσεις το ρυτιδωμένο πρόσωπό της. Τόσο χρειάζεται το άγγιγμά σου.
*Δείξτε αγάπη στη μητέρα σας και προσφέρετέ της λουλούδια όσο καιρό αναπνέει. Τα δάκρυα και τα λουλούδια στο φέρετρο την αφήνουν ασυγκίνητη.
* Να λέτε στη μητέρα σας τακτικά ότι την αγαπάτε. Πέστε της ακόμη για ποιο λόγο την αγαπάτε, π.χ. για τα νόστιμα φαγητά, για τα ωραία γλυκά κ.ά.
* Αγάπησέ την με όλη σου την καρδιά. Δείξε της την αγάπη σου, που την κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη για σένα, για το χρόνο που ξόδεψε για σένα.
* Αγάπα την με ευγνωμοσύνη. Θυμήσου όλα όσα έκανε η μάνα σου στα χρόνια της ζωής σου.
* Αγάπα την με υπομονή. Οι μητέρες είναι πολυάσχολες και πολλές φορές χάνουμε την υπομονή μαζί τους επειδή δεν ενεργούν όπως εμείς. Αυτές είχαν υπομονή μαζί μας έως ότου μας μεγαλώσουν και ακόμη και τώρα δείχνουν μεγαλοκαρδία στις παραξενιές μας.
* Τιμάτε κι αγαπάτε τη μητέρα σας. Ο βαθμός της αγάπης και του σεβασμού σας προς αυτή είναι βαθμός της ανθρωπιάς σας και της ηθικής στάθμης σας.
* Το τι είσαι, ένα μεγάλο μέρος το οφείλεις στη μητέρα σου. Τίμα κι αγάπα όσο την έχεις κοντά σου. Κάποτε θα είναι αργά, ακόμα κι αν την ζητάς με δάκρυα και πόνο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΗΤΕΡΕΣ!