ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ





      Ολοκληρώθηκε η 6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στα παράλια της Μικράς Ασίας: Τσανάκαλε, Σμύρνη, Έφεσο, Κιρκιντζέ, Κουσάντασι, Αιβαλί.
      Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην οποία θα προεξήρχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
      Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στην Πρωτοχριστιανική Βασιλική της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου συγκλήθηκε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος.
      Την κυριώνυμη ημέρα, Τετάρτη 8 Μαΐου, η Θ. Λειτουργία τελέστηκε στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου Θεολόγου, όπου και ο τάφος του Μαθητή της Αγάπης.
      Στη Θ. Λειτουργία συμμετείχαν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Βλασία Παυλοπούλου, Διπλωμάτες, Οφφικιλάλιοι (Άρχοντες) του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθος προσκυνητών από την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λέρο, την Κάλυμνο, τη Μυτιλήνη, ενώ την παρακολούθησαν και πολλοί τουρίστες από διάφορες χώρες.
      Οι προσκυνητές έλαβαν επίσης μέρος και στην πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου. Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κιρκιντζέ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Πέτρου Μαυροειδή.
      Την κυριώνυμη ημέρα, Πέμπτη 9 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μενεμένης.
      Κατά τις ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος κληρικοί, ψάλτες και ιερόπαιδες της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, ενώ έψαλε πολυμελής χορωδία φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
       Στις παραπάνω ι. ακολουθίες συμμετείχαν κατά περίπτωση οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γάνου και Χώρας (πρώην Ν. Ζηλανδίας) κ. Αμφιλόχιος, Λέρου κ. Παΐσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, υπό τον άψογο συντονισμό και ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και των εκλεκτών συνεργατών του.
      Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε κάθε ευκαιρία, καλωσόρισε τους προσκυνητές, εξήρε τη συμμετοχή των νέων στις ιερές ακολουθίες, ενώ εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου, ενθυμούμενος την Πατριαρχική Επίσκεψη, που πραγματοποίησε στην Κατερίνη το 1999.
      Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε και ξενάγησε προσωπικά τους προσκυνητές στη Σμύρνη, ευχαρίστησε για την επίσκεψη και τη συμμετοχή στις διοργανωθείσες πανηγύρεις στη ιστορική γη της Ιωνίας, ενώ υπέβαλε προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία και επικοινωνία.