ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ύπνος: Πέντε συνήθειες – κλειδιά που προσθέτουν πέντε επιπλέον χρόνια στη ζωή μας

 Ανακαλύψτε τους πέντε απαράβατους κανόνες ποιοτικού ύπνου που θα προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας και θα μειώσουν κατά 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πότε είμαστε πραγματικά υγιείς; Σύμφωνα με ερευνητές από το Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη όταν κοιμόμαστε καλά και ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μειώσουμε έως και 30% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Πώς ορίζεται ο καλός ύπνος; Όπως συνοψίζουν οι ερευνητές νεότερης μελέτης, που θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ο ποιοτικός ύπνος θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα πέντε χαρακτηριστικά:

  • να διαρκεί επτά με οκτώ ώρες.
  • να μην δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα
  • να μην μας δυσκολεύει να παραμείνουμε κοιμισμένοι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα
  • να μη χρειαζόμαστε φάρμακα για να κοιμηθούμε
  • να αισθανόμαστε ξεκούραστοι κατά την αφύπνιση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια για τις γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν και τα πέντε κριτήρια ποιότητας ύπνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τόσο οι πολλές ώρες ύπνου ή οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά, ενώ αντίστοιχα η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της κολπικής μαρμαρυγής και των καρδιακών προσβολών.