ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

 Μεγαλειώδης πορεία μαθητών, φοιτητών και συλλογικοτήτων της Αριστεράς, στο κέντρο της Αθήνας. Νέο ραντεβού το απόγευμα.

Με σύνθημα «τα κέρδη τους οι νέκροι μας» φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες της Αριστεράς πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Hellenic Train αφού πρώτα πέρασε μπροστά από τη Βουλή.

Κρατώντας πλακάτ, πανό και μαύρα μπαλόνια έδωσαν ραντεβού στα Προπύλαια σε μια γεμάτη οργή διαμαρτυρία.«Θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών συναδέλφων μας, όλων των νεκρών συνανθρώπων μας και να πάρουμε εκδίκηση», ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητών.

«Σχεδόν όλες οι σχολές της Αθήνας έκλεισαν ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων, τα θύματα και τους τραυματίες. Απαιτούμε να αποδωθούν ευθύνες για να μην συγκαλυφθεί τίποτα από την τραγωδία στα Τεμπη. Μας γεμίζει οργή το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό

γεγονός να χάνονται δεκάδες συνάνθρωποι μας ανάμεσα τους συμφοιτητές μας που μαζί δίναμε τον αγώνα για να σπουδάσουμε και να μορφωθούμε και πολλοί από αυτούς δεν έστειλαν ποτε ένα μήνυμα στους γονείς τους ότι έφτασαν στον τόπο των σπουδών τους», δήλωσε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου Τοπογράφων.

Όταν έφτασαν μπροστά στη Βουλή σταμάτησαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και αφού κάθισαν κάτω κράτησαν ενός λεπτού σιγή κατόπιν φώναξαν «αθάνατοι» και συνέχισαν την πορεία τους με κατεύθυνση τα γραφεία της Hellenic Train.

Εκεί τους υποδέχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρόντισαν να κλείσουν την πρόσβαση προς τα γραφεία παρατάσσοντας δύο κλούβες.


Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και έγραψαν στα τζάμια της εταιρείας και στο δρόμο: «Δολοφόνοι». Στη συνέχεια αποχώρησαν δείχνοντας διάθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Καρδίτσα και στη Λάρισα

Εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της Καρδίτσας που έκαναν κατάληψη και αποχή από τα μαθήματά τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό διαμαρτυρόμενοι για τα αθώα θύματα της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι μαθητές παρέμειναν περίπου μια ώρα στην κεντρική πλατεία και από κει έφυγαν για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους με πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καρδίτσας.

Με συνθήματα όπως «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», νεολαίοι της πόλης κρατώντας πανό, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για όσα συνέβησαν, αυτές τις ημέρες στα Τέμπη.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας διεκδικώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε πορεία προς τον ΟΣΕ της Λάρισας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις στη βόρεια Ελλάδα

Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

  • Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.
  • Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».
  • Στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».
  • Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ’ αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».
  • Στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

► Σε σιωπηρή διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη καλεί το απόγευμα (19.00) στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα η «Αλληλεγγύη για Όλους».

«Βιώνουμε μια ανείπωτη τραγωδία, πενθούμε τον άδικο χαμό δεκάδων κυρίως νέων ανθρώπων, ζητάμε να μάθουμε την αλήθεια», σημειώνει σε ανακοίνωση της.