Όλο και πιο συχνά συναντάμε τελευταία στους brunch καταλόγους τη Shakshuka. Είναι μία Ισραηλινή παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει αρκετά με τον δικό μας καγιανά. Τα αυγά Shakshuka (μπορεί να τα συναντήσετε και ως Shakshouka) είναι ένα από τα κύρια πιάτα της ισραηλινής κουζίνας και είναι εξίσου δημοφιλές με το φαλάφελ και το χούμους. Πρόκειται για ένα πιάτο που σερβίρεται σε σπίτια και εστιατόρια ενώ μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Η αυθεντική συνταγή
Η παραδοσιακή συνταγή είναι ένα πιάτο με αυγά που έχουν βράσει μέσα σε σάλτσα από ντομάτες, ελαιόλαδο, κρεμμύδια και σκόρδο. Συνήθως χρησιμοποιούνται και έντονα καρυκεύματα όπως κύμινο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο. Η συνταγή συμπληρώνεται με μερικά μυρωδικά και τυρί. Σερβίρεται συνήθως στο τηγάνι στο οποίο μαγειρεύτηκε, μαζί με λίγο ψωμί ώστε να το βουτήξετε στον μαλακό και ρευστό κρότο του αυγού.
Η προέλευσή της
Το όνομα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται. Σε μία ελεύθερη μετάφραση, το shakshuka μεταφράζεται ως “ανακινείται” ή “αναμειγνύεται”, πράγμα που είναι ουσιαστικά αυτό που κάνετε για να το φτιάξετε. Προσθέτετε τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά. Η απλότητα και η νοστιμιά του πιάτου σε συνδυασμό με το πόσο χορταστικό είναι, έχουν εξασφαλίσει την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητά του.
Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να πει με σιγουριά πότε και από πού ξεκίνησε. Όπως συμβαίνει συχνά, η προέλευση ενός παραδοσιακού πιάτου έχει πολλές εκδοχές. Η προέλευση του πιάτου εντοπίζεται στην Αφρική και το Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημες πηγές γι’ αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αρχικά, υπήρχε ένα οθωμανικό πιάτο που ονομαζόταν “Şakşuka” και ήταν μερικά λαχανικά μαζί με κιμά. Αργότερα, τα “λαχανικά του νέου κόσμου” (λαχανικά που έφταναν μέσω νέων εμπορικών δρόμων) εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και προστέθηκαν στο πιάτο. Επίσης, ήταν γνωστό πως οι Εβραίοι που ζούσαν στο οθωμανικό Μαγκρέμπ σέρβιραν μια χορτοφαγική παραλλαγή του πιάτου, ενώ οι Εβραίοι της Τυνησίας ήταν γνωστοί για την πικάντικη εκδοχή του, η οποία περιελάμβανε και αυγά.
Οι παραλλαγές της
Το εύκολο αυτό πιάτο χαρακτηρίζεται από απλά υλικά. Αν σας αρέσουν τα πολλά λαχανικά στις συνταγές σας, τότε μπορείτε να το μαγειρέψετε προσθέτοντας πατάτες, κολοκυθάκια και φασολάκια. Αν είστε λάτρεις του κρέατος μπορείτε να προσθέσετε κιμά ή λίγο πικάντικο τσορίθο.
Μία απλή συνταγή ώστε να το φτιάξετε στο σπίτι σας
Υλικά για τρεις μερίδες:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
- 1 μεγάλη κονσέρβα με αποφλοιωμένες ντομάτες
- 6 μεγάλα αυγά
- αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Η εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σωτάρετε για περίπου πέντε λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε τις ντομάτες και με ένα μεγάλο κουτάλι τις συνθλίβετε. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε και τα μπαχαρικά και το αφήνετε να σιγροβράσει για λίγο. Αν χρειαστεί, προσθέστε και λίγο νερό.
- Χρησιμοποιείτε το μεγάλο κουτάλι σας για να δημιουργήσετε μικρά πηγάδια στη σάλτσα και σπάστε τα αυγά σε κάθε πηγάδι. Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε για 5-8 λεπτά ή μέχρι τα αυγά να είναι έτοιμα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μαϊντανό.
Γευστικά tips:
- Μπορείτε να προσθέσετε λίγη θρυμματισμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
- Συνήθως σερβίρεται με ψωμί, μία πίτα ή τορτίγια.