Σφιχτά πρόσωπα, προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, μουρμούρα για την προεκλογική στρατηγική και σενάρια επί χάρτου ακόμη και για δεύτερες εκλογές, το σκηνικό στη Λ. Συγγρού μετά από το σοκ της κάλπης.
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς κατέβηκε από το γραφείο του για να αποχωρήσει από τα γραφεία του κόμματος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όλοι οι δημοσιογράφοι και κάποιοι από τους λιγοστούς οπαδούς της ΝΔ που είχαν συγκεντρωθεί στη Λ. Συγγρού «έπεσαν» επάνω του: «Πάμε για κυβέρνηση ή εκλογές;, πως κρίνετε τις έως τώρα δηλώσεις Τσίπρα και Βενιζέλου;, πότε θα πάτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;». Οι ερωτήσεις «βροχή» με τους δημοσιογράφους των ξένων τηλεοπτικών δικτύων να προσπαθούν να αποτυπώσουν στην εικόνα αυτό που έβλεπαν έξω από τα γραφεία της ΝΔ.
«Θα γίνει ότι προβλέπεται» είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έδειξε ότι δεν είχε μεγάλη διάθεση για κουβέντες μπροστά στις κάμερες. Η έκφραση του προσώπου του ωστόσο αποτύπωνε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το βαθύ προβληματισμό που υπήρξε στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού έπειτα από τα αποτελέσματα των εκλογών που κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσαν τη συνολική πολιτική και επικοινωνιακή προεκλογική στρατηγική της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να λάβει την εντολή για την πρώτη διερευνητική επαφή με τα άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Οι προσδοκίες στη Λ. Συγγρού δεν είναι μεγάλες παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ που παραμονή των εκλογών έλεγε ότι δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε την πρόθεσή του να μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη βάζοντας δυο όρους για αυτήν την προοπτική: Παραμονή στο ευρώ και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών του μνημονίου. Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ότι ο κ. Σαμαράς δεν συζητά να υπάρξει άλλο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού.
Η δήλωση Σαμαρά είχε πρωτίστως αποδέκτες εκτός συνόρων αφού εταίροι και δανειστές, όπως περιμένουν στη Λ. Συγγρού, θα ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας ένα νέο μπαράζ πιέσεων με διλήμματα και εκβιασμούς προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση που θα σεβαστεί «μέχρι κεραίας» τα συμφωνηθέντα.
Η εξίσωση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη που μακρά εμπειρία σε εκλογές που βρέθηκαν χθες στη Λ. Συγγρού έκαναν μία σειρά από διαπιστώσεις οι οποίες αποτυπώνουν το κλίμα που συνάντησαν τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια:
• Ο κ. Σαμαράς «πλήρωσε» ακριβά την υπογραφή στο δεύτερο μνημόνιο και τη διαγραφή στελεχών του που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία από του πουθενά ενός νέου κόμματος με… διψήφια ποσοστά.
• Η επιχειρηματολογία του γιατί «το δεύτερο μνημόνιο δεν είναι ίδιο με το πρώτο» αποδείχθηκε ασθενής και δεν επεξηγήθηκε επαρκώς τόσο από τον ίδιο όσο και από τα στελέχη του κόμματος.
• Οι συνεχείς επιθέσεις τόσο προς τον Π. Καμμένο όσο και προς τον Αλ. Τσίπρα λειτούργησαν εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα καθώς η ΝΔ εμφανίστηκε ως «συνέχεια του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ».
• Η τακτική της Ιπποκράτους του «όλοι το ίδιο είναι» λειτούργησε μέχρι τέλους με μεγάλο κόστος για το ΠΑΣΟΚ αλλά μεγαλύτερο για τη ΝΔ.
Ουδείς είχε απάντηση από το επιτελείο Σαμαρά για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Άπαντες αναγνωρίζουν ότι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και την εκπροσώπησή της στα έδρανα της βουλής δημιουργεί μία πραγματικότητα την οποία το πολιτικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί χωρίς να γνωρίζει το «πως».
Παρά τις δηλώσεις Σαμαρά για την «κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» στα χείλη όλων από χθες βρίσκεται μία φράση που επί του παρόντος δεν εκφράζεται δημόσια: «επαναληπτικές εκλογές».
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε εκλογές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παραμένουν άγνωστες αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την εσωκομματική… ηρεμία που κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως από τις βουλές των εταίρων και δανειστών μας που από χθες έχουν πολλούς λόγους να «ανησυχούν» για το μετεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρέθηκαν σε κομματικά και εκλογικά γραφεία της ΝΔ που με βεβαιότητα έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι «το μπρα ντε φερ θα είναι σκληρό για το ποιος θα χρεωθεί τις επαναληπτικές κάλπες και το ρίσκο ενός νέου σοκ…»