ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΤΩΡΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πετσάλνικος - Στις 15:00 παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σαμαράς - Θα δει τους αρχηγούς, πλην Μιχαλολιάκου

- Έγινε το τηλεφώνημα στον Τσίπρα, στις 16:00 η συνάντηση στη Βουλή - Στις 17:00 το ραντεβού με τον Βενιζέλο
- Δε θα κρατήσει και τις τρεις μέρες που προβλέπει το Σύνταγμα την εντολή
- Πληροφορίες NewsIt: Ετοιμάζει ανοίγματα σε Ντόρα, Μάνο ο Σαμαράς
- Επιστροφή Καραμανλή ονειρεύονται πολλοί
- Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα
- Εκλογές στις 17 Ιουνίου με λίστα (;) - Στο 99,79% η ενσωμάτωση

Αφού ενημερωθεί επίσημα από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής (ο οποίος δεν εκλέγεται ΚΑΝ βουλευτής μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ) και δει και τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Δημοκρατία θα κινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις 13:00 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρου ο κ. Πετσάλνικος, θα ακολουθήσει μια ώρα μετά ο Λουκάς Παπαδήμος και στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές, θα γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια, για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο τριών ημερών να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Τις επόμενες ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Βουλή, εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν πληροφορίες, θα τηρήσει την κοινοβουλευτική τάξη, όπως προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής. Τηλεφώνησε ήδη στον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο ραντεβού με μια κόκκινη γραμμή: την καταγγελία του Μνημομίου.

Στις 17:00 το απόγευμα, ο αρχηγός της ΝΔ θα συναντήσει στη Βουλή τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς δε θα κρατήσει τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι θα την επιστρέψει νωρίτερα.

Και θα την επιστρέψει γιατί δε... βγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά το ποσοστό της δεν ξεπέρασε καν το 19%, οι έδρες της είναι 108 και χρειάζεται συμμάχους. Ακόμη κι αν «παγώσει η κόλαση» και τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι χρειάζονται και έναν τρίτο για να κάνουν κυβέρνηση. Η μόνη λογική επιλογή, μοιάζει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο.

Μοιραία, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος θα καλέσει τον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κυβέρνηση Αριστεράς» αλλά για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί το ΚΚΕ. Και ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι «τούμπες» (κατά δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, δεν κάνει. Η εντολή θα πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και ούτω καθεξής.

Μοιραία, η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να στηθούν στις 17 Ιουνίου.