Αβεβαιότητα γεννούν στην Ευρωζώνη τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα που ξεκάθαρα αντανακλούν την αγανάκτηση των πολιτών και εκλαμβάνονται ως «ψήφος οργής». Το μέλλον της χώρας θεωρείται μετέωρο, όπως επισημαίνεται και σε ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Η λαϊκή οργή, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και από την κατακόρυφη άνοδο που γνώρισε η Χρυσή Αυγή, σηματοδοτώντας την πρώτη είσοδο του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από την πτώση της χούντας, το 1974.
Σύμφωνα με το Reuters, αμφίβολο θεωρείται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αφού η βιωσιμότητά της δεν κρίνεται ισχυρή. Βέβαια, ούτε και η συμμαχία αντιμνημονιακών παρατάξεων, θεωρείται εφικτή.
«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, οι εκλογές ενδέχεται να παρασύρουν την Ελλάδα σε νέα πολιτική αναταραχή, πυροδοτώντας εκ νέου την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με πιθανό αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η γνώμη των αναλυτών που σχολίασαν στο διεθνές πρακτορείο τα τελευταία στοιχεία για τις εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμούν στην πλειονότητά τους ότι ο κατακερματισμός της βουλής θα οδηγήσει σε προκήρυξη εκλογών.
«Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν ημέρες ή εβδομάδες αστάθειας και αβεβαιότητας. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαναληπτικές εκλογές», σχολιάζει η Μπλάνκα Κολενίκοβααπό την IHS Global Insight. «Οι συγκεκριμένες εκλογές υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν την τιμωρία των μεγάλων κομμάτων, και, σε περίπτωση που τα μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, αποδεικνύεται όντως ότι πρόκειται για ψήφο τιμωρίας», συμπληρώνει.
Ο κ. Όθων Αναστασάκης, διευθυντής Σπουδών Νοτιανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχολίασε στο Reuters ότι οι Έλληνες στέλνουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα εξωτερικό, δηλώνοντας «τέρμα η λιτότητα».