ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νέα διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη υπό τον Κ.Παπούλια

Κορυφώνεται το πολιτικό «θρίλερ» με τις διαβουλεύσεις στο προεδρικό Μέγαρο

Νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, θα συγκαλέσει την Τρίτη στις 14:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πρόταση που έπεσε τη Δευτέρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
Στη νέα σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, όχι όμως η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε επικαλούμενη την εκπεφρασμένη αντίθεση του ΚΚΕ με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.


Μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στη 1 το μεσημέρι, ο Κάρολος Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Η σύσκεψη της Δευτέρας ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα και, παρότι βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί και «το θέμα δεν έκλεισε».

Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων, κατόπιν σχετικής πρότασης του κ. Παπούλια.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.
Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φ.Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω στην πρόταση για  οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είπε ο κ. Κουβέλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια να συμμετάσχει στη σύσκεψη της Δευτέρας, επικαλούμενος το ότι  από την προηγούμενη σύσκεψη με τους τρεις εντολοδόχους αρχηγούς προέκυψαν συγκεκριμένα «αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα».

Δήλωση, προσερχόμενος, έκανε μόνο ο Αντώνης Σαμαράς: «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο και υπαρκτό πρόβλημα. Συνεχίζω και αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης»,  είπε.

Προσερχόμενος στην αίθουσα συσκέψεων, ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, περιορίστηκε να πει, χαριτολογώντας: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;»

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν είχαν μπροστά τους έγγραφα, ενώ ο κ. Σαμαράς είχε μόνο ένα ιδιόχειρο σημείωμα με τις θέσεις που θα αναπτύξει.
Newsroom ΔΟΛ