ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Οι γυναίκες προτιμούν το ροζ

Στο μυαλό μας πολλοί άνθρωποι έχουμε συνδυάσει τις γυναίκες με το ροζ χρώμα. Ίσως επειδή δείχνουν να τους αρέσει το συγκεκριμένο χρώμα. Γιατί το προτιμούν όμως; Είναι το χρώμα που συμβολίζει το θηλυκό φύλο ή το προτιμούν για κάποιο άλλο λόγο;


Οι ερευνητές Anya C. Hurlbert και Yazhu Ling του πανεπιστημίου του Newcastle δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αναφέρει ότι η προτίμηση των γυναικών στα χρώματα διαφέρει από αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες προτιμούν το ροζ ή μια πιο κόκκινη απόχρωση σε σχέση με το μπλε που προτιμούν οι άντρες.



Στη μελέτη πήραν μέρος 117 Βρετανοί άνδρες και γυναίκες και έπρεπε να επιλέξουν το χρώμα που τους αρέσει από μια παλέτα χρωμάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι επιλογές τους αντικατόπτριζαν το φύλο τους. Μια ίδια έρευνα έγινε και σε μια ομάδα Κινέζων ανδρών για να ερευνήσουν εάν η επιλογή χρωμάτων είναι βιολογικής ή φυλετικής προέλευσης και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Η προτίμηση όλων των ανδρών ήταν το μπλε.


Η Anya Hurlbert αναφέρει πως το μπλε χρώμα στο μυαλό του ανθρώπου σχετίζεται με τον καθαρό ουρανό και με τον καλό καιρό ή ακόμα και με μια καλή πηγή νερού. Οι γυναίκες δεν προτίμησαν το μπλε αλλά το ροζ και το λιλά.


Οι ερευνητές έκαναν ένα συσχετισμό με το τις κοινωνίες όπου οι άντρες ήταν κυνηγοί και έπιαναν θηράματα για να φάνε ενώ οι γυναίκες εντόπιζαν τα πιο ώριμα φρούτα, δηλαδή τα πιο κόκκινα. Η επιλογή του ροζ ίσως να έχει σχέση με αυτή την εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Οι γυναίκες δηλαδή να θεωρούν τις αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου ως ένδειξη υγείας.