ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εθνική: Η νέα γενιά δείχνει το δρόμο για τη Βραζιλία

Με σκόρερ τους Νίνη και Μήτρογλου η Ελλάδα επικράτησε 2-0 της Λιθουανίας
Εθνική: Η νέα γενιά δείχνει το δρόμο για τη Βραζιλία
Ο σκόρερ του δεύτερου τέρματος της Εθνικής Κώστας Μήτρογλου (δεξιά) δείχνει τον Σωτήρη Νίνη, ο οποίος άνοιξε το σκορ και έδωσε την ασίστ στον φορ του Ολυμπιακού
Η Εθνική Ελλάδος επικράτησε με 2-0 της Λιθουανίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και έκανε το 2Χ2 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 2014. 

Ο Σωτήρης Νίνης στο 55' και ο Κώστας Μήτρογλου στο 72' σημείωσαν τα τέρματα της γαλανόλευκης, η οποία αποθεώθηκε από περίπου 16.000 οπαδούς. 


Στα άλλα ματς του 7ου ομίλου, η Βοσνία επιβλήθηκε με 4-1 της Λετονίας και η Σλοβακία νίκησε 2-0 το Λιχτενστάιν. Η Ελλάδα ισοβαθμεί με τη Βοσνία (6 βαθμοί), την οποία θα υποδεχθεί στις 12 Οκτωβρίου και θα προσπαθήσει να την εκτοπίσει από την κορυφή του 7ου ομίλου.

Η εθνική μπήκε στον αγώνα αγχωμένη και η νευρικότητα φαινόταν στις μεταβιβάσεις, όπου δεν υπήρχε σιγουριά, ενώ ο αντίπαλος έλαβε πολύ περισσότερο σεβασμό από όσον του αναλογούσε.

Η εθνική διατηρούσε την κατοχή αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει μέσα από την περιοχή. Νίνης και Φορτούνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν στο ένας με έναν καλύτερα από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, είχαν ημιτελείς προσπάθειες και δεν ζητούσαν πάντοτε την μπάλα, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί των Λιθουανών να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τον Γκέκα, τον οποίο έψαχναν διαρκώς με τις σέντρες τους οι διεθνείς.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο διεθνής στράικερ απείλησε σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμες κεφαλιές. Στο 5ο λεπτό και ύστερα από σέντρα του Τοροσίδη έστειλε τη μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Καρτσεμάρσκας, ενώ στο 23΄ η σέντρα έγινε από τον άλλο ακραίο αμυντικό, τον Σπυρόπουλο, με την ίδια κατάληξη.

Μετά το 25΄ η εθνική βελτιώθηκε κι έτσι στο 27', σε φάουλ του Νίνη, ο Λιθουανός τερματοφύλακας απέκρουσε σε κόρνερ. Στο 41' ο Φορτούνης σούταρε έξω από την περιοχή και ανάγκασε τον Καρτσεμάρσκας σε νέα επέμβαση, ενώ ο 45' ο Κατσουράνηςπροσπάθησε να σκοράρει με ψηλοκρεμαστό σουτ εκτός περιοχής, αλλά αστόχησε κι έτσι 45 λεπτά πήγαν χαμένα, για άλλη μια φορά.
Η είσοδος του Μήτρογλου άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς στον αγωνιστικό χώρο. Ο φορ του Ολυμπιακού έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του, σε αντίθεση με τον αγώνα στη Λετονία την περασμένη Παρασκευή. Στο 48΄, στη σέντρα του Τοροσίδη έπιασε δυνατή καρφωτή κεφαλιά στέλνοντας όμως την μπάλα στο κέντρο της εστίας και δίνοντας την ευκαιρία στον Καρτσεμάρσκας να αποκρούσει.

Στο 55' ο Μήτρογλου στάθηκε άτυχος «σημαδεύοντας» το δεξί δοκάρι με νέα κεφαλιά, αλλά στην εξέλιξη της φάσης ο Νίνης σημείωσε το τρίτο γκολ του με τη γαλανόλευκη φανέλα, σκοράροντας με ωραία ατομική προσπάθεια (1-0).

Στο 61' ο ιδιαίτερα ορεξάτος επιθετικός των «ερυθρόλευκων» σέρβιρε μια εξαιρετική ασίστ στον Γκέκα, που δεν ήταν όμως στην καλή βραδιά του αφού απέναντι από την εστία δεν βρήκε την μπάλα «γεμάτα».

Επειδή όμως θα ήταν αδικία να μην επιβραβευθεί η παρουσία του Μήτρογλου, ο Έλληνας άσος «σφράγισε» την έξοχη απόδοσή του με ένα εξαιρετικό γκολ στο 72', ύστερα από συνδυασμό με τον Νίνη. Η συνολική προσπάθεια των δύο παικτών δεν ήταν παρά η απόδειξη ότι στο παιχνίδι της Ελλάδας έχει πλέον μπει φαντασία και τεχνική, και αυτό σαφώς πιστώνεται στον Φερνάντο Σάντος.

Η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα καταγράφηκε στο 77', με τον Νίνη να σουτάρει από πλάγια και τον Καρτσεμάρσκας να αποκρούει ακόμη μία φορά, όντας ο καλύτερος παίκτης μιας ομάδας που δεν έδειξε απολύτως τίποτα, χάρις όμως στη σοβαρότητα και την ωριμότητα που από παιχνίδι σε παιχνίδι επιδεικνύει η εθνική ομάδα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κόρτνεϊ (Β. Ιρλανδία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κ. Παπαδόπουλος - Ε. Τσεσνάουσκις, Βίτσιους, Σέρνας, Ριμκεβίτσιους

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Μανιάτης (46΄ Μήτρογλου), Κατσουράνης, Φορτούνης (69΄ Χολέβας), Νίνης, Γκέκας (80΄ Μαυρίας).

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Λάζλο Κσάμπα): Καρτσεμάρσκας, Σεμπέρας, Ζαλιούκας, Ε. Τσεσνάουσκις, Σέρνας (57΄ Ριμκεβίτσιους), Μικολιούνας, Βίτσιους, Κλιμαβίτσιους, Βέλιτσκα (76΄ Νοβίκοβας), Βαϊτκούνας, Μπορόβσκι (46΄ Ντ. Τσεσνάουσκις).


Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

1. Βοσνία Ερζεγοβίνη 6 12-2
2. Ελλάδα 6 4-1
3. Σλοβακία 4 3-1
4. Λιθουανία 1 1-3
5. Λετονία 0 2-6
6. Λιχτενστάιν 0 1-10
Η επόμενη αγωνιστική (12/10)
Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Σλοβακία-Λετονία
Λιχτενστάιν-Λιθουανία