ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

«Σπάει» στα τρία η ΔΕΗ και περνάει σε ιδιώτες σταδιακά έως το 2016

 

 

Μέσα στο 2014 πωλείται το δίκτυο (ΑΔΜΗΕ), το 2015 η "μικρή" ΔΕΗ και το 2016 η "μεγάλη"

Με το βλέμμα προς την κατεύθυνση διευκόλυνησης της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και υπό τον φόβο πως δεν πρέπει να υπάρξει νέο φαινόμενο τύπου ΔΕΠΑ, σήμερα, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η κατάτμηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η ξεχωριστή ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και η διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι αυτές οι παρεμβάσεις να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επενδυτών όχι μόνο από τη Ρωσία, καθώς γνωστό είναι το ενδιαφέρον ομίλων από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και από επιχειρήσεις της δυτικής Ευρώπης ενδεχόμενης και της γερμανικής RWE.

Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας. Παράλληλα ο επενδυτής θα αναλάβει και την διοίκηση της εταιρείας ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης μικρής ΔΕΗ, που θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Εκτός των άλλων το σχέδιο προβλέπει για τη μικρή αυτή ΔΕΗ το κλείσιμο ζημιογόνων μονάσων, τη δημιουργία νέων (λιγοτερων) ενώ ο καινούργιος φορέας θα έχει αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, του παραγωγικού μείγματος και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες για ρωσικό και γερμανικό ενδιαφέρον.«Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ» σημειώνεται.

Στόχος είναι έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας το 2015. Η προετοιμασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2014, οι επαφές με επενδυτές θα γίνουν το θέρος του ίδιου έτους και η εκτέλεση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τρίμηνου του 2015.