ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Με τρεις αλλαγές κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές



Προσπάθεια Χατζηδάκη για συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και περιορισμό των ενστάσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης

Προσθήκες, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που επιτρέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επιδιώκοντας συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και περιορισμό των ενστάσεων που ακούγονται από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Είναι δε ενδεικτικό, ότι ο υπουργός, μετά από τις σχετικές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, πήρε την αρμοδιότητα από τους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό του αριθμού των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. και την «επέστρεψε» στους αντιπεριφερειάρχες, όπως άλλωστε ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι επι της αρχής θα ψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ κατά έχουν δηλώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία επι των άρθρων θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην Βουλή για το επίμαχο θέμα των Κυριακών εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε «δογματικότητα» και πως πλέον μετα τις ενστάσεις που ακούστηκαν από όλες τις πτέρυγες: «

- Διευρύναμε την προθεσμία των δύο μηνών που θα έχει στη διάθεσή του ο Αντιπεριφερειάρχης σε τρεις μήνες και προβλέψαμε ότι η μη τήρηση της προθεσμίας αυτής θα επιφέρει κυρώσεις.
- Διευκρινίσαμε ότι κατά την απόφασή του θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να αιτιολογεί την απόφασή του.
- Προσθέσαμε ρητώς τη δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης αυτής, προβλέποντας ετήσια αναθεώρηση, ώστε να μπορούν να έχουν βγει κάποια συμπεράσματα από τη δοκιμή της ρύθμισης στην πράξη.
- Προβλέψαμε ειδικώς το ωράριο για τις Κυριακές, από 11 πμ έως 8 μμ, λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες.
- Τέλος, αν και η ρύθμιση είναι απολύτως ευέλικτη, καθώς δεν είναι υποχρεωτική στην εφαρμογή της – πουθενά - δώσαμε διευρυμένη δυνατότητα στον Αντιπεριφερειάρχη να ρυθμίσει τα της Περιφερειακής Ενότητάς του τόσο ως προς τις Κυριακές, όσο και ως προς τις περιοχές.
- Σημειώνω δε και από αυτό το βήμα, επειδή τέθηκε το θέμα των τουριστικών περιοχών, ότι δεν θίγουμε την υφιστάμενη ειδική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει διευρυμένο ωράριο στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με διαδικασία που εφαρμοζόταν και εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, πάντως, περιλαμβάνουμε ρητή πρόβλεψη στο νόμο».